Ankara Psikolog Tavsiye
PSİKOLOG TAVSİYE EDİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?
Duygularınız, ilişkileriniz veya davranışlarınızla ilgili problemler yaşıyor, bir psikolog tavsiyesi almak istiyor ve bu mücadeleniz esnasında yardım almak istiyor olabilirsiniz. Ancak yardım almaya karar vermek gerçekten zor olabilir. Araştırmalar Türkiye’de her 4 kişiden birinin mental problemler yaşadığını göstermekte ve bu problemleri yaşayanların ancak yüzde birinin yardım aldığını göstermektedir. Eğer bir psikologdan yardım alamaya karar verdiyseniz hangi psikoloğa gitmeliyim ve bir psikologda olması gereken özellikler neler olmalıdır sorularını sormalısınız.
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, bazı psikoterapi formları hastaların depresyonunu, kaygısını, ağrı, yorgunluk ve bulantı gibi ilgili semptomları etkili bir şekilde azaltabilir. Araştırma, duygusal ve fiziksel sağlığın yakından bağlantılı olduğu ve bir psikolog görmenin bir kişinin genel sağlığını iyileştirebileceği fikrini giderek daha fazla desteklemektedir. Gerçekten bir psikologdan yardım alacağım kararı bile rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Size en uygun psikoloğu nasıl bulursunuz? Hangi psikoloğa görünmeliyim? Terapist seçimim nasıl olmalı?
İşte bu sorularla ilgili akılda tutulması gereken bazı önemli faktörler:
1. Psikolog Tavsiyesi Alın
Birinci basamak etrafınızda bulunan insanlardan, daha önce yardım almış kişilerden ve sağlık sektöründe çalışan insanlardan görüşebileceğiniz ve yardım alacağınız psikologların listesini yapın. Özellikle internet üzerinden araştırmalar yaparak listenize eklemeler yapın. Ankara www.erdempsikiyatri.com kliniğimizdeki psikologlarımızın listesini gözden geçirebilirsiniz. Psikologlar, çocuk ve ergen psikolojisinden nöropsikolojiye kadar 14 farklı alanda uzmanlaşabilirler. Bireysel danışmanlık için, özel muayenehanede veya klinik veya tıbbi bir ortamda çalışan bir psikolog arayın.
2. Psikoloğun Yeterliliğinin Araştırılması
Psikolog araştırırken tüm eğitim hayatında edinmiş olan sertifikalarının araştırılması elzemdir. Her danışmanlık veren kişinin formal eğitim almadığını, etkinlik ve yetkinlik sahibi olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Sizlere psikolojik hizmetler sunmak için gerekli eğitim, beceri ve deneyime sahip olduklarını söyleyebilirler ve kendilerini her ortam bu şekilde lanse edebilirler.
Psikologlar, psikolojinin diğer pek çok odak alanı arasında klinik psikoloji, çocuk ve ergen psikologları veya bilişsel ve davranışsal psikolog alanlarında ek sertifikaya sahip olabilirler. Bu sertifikalara sahip olup olmadıklarını araştırın. Ayrıca psikoloğun yanlış uygulama iddiaları veya disiplin cezaları geçmişi olmadığını doğrulayın. Psikoloğun tıp fakültesini, eğitim hastanesini, sertifikalarını ve yanlış uygulama ve disiplin cezalarını bilmenizde her zaman fayda vardır.
3. Psikoloğun Deneyimini Araştırın
Zihinsel sağlık sorunlarıyla karşılaştığınızda ve psikolog araştırma sürecinde deneyimli bir psikologla görüşmek ve onun yöntemleriyle tedavi olmak veya rehabilite olmak istersiniz. Bir psikolog ne kadar fazla deneyimi olursa teşhis ve tespit konusunda o kadar iyi olacaktır. Karara varmadan önce psikoloğun kaç yıllık deneyimi olduğu, günlük kaç hastaya baktığını ve konusunda başarılı olup olmadığını araştırın. Açıkçası deneyimli psikologlara rağbet her zaman daha fazla olmaktadır.
4. Psikoloğun Cinsiyeti Önemlidir
Kişisel bilgilerinizi açıkça tartışmanız gerekeceğinden psikoloğunuzun cinsiyetine karşı kendinizi rahat hissetmeniz önemlidir. Kendiniz hangi cinsiyetle daha iyi iletişim kurabilir ve rahat hissedebilirseniz o cinsiyette bir psikolog seçin.
5. İletişim Tarzını Değerlendirin
Kendinizi rahat konuşabileceğiniz ve bilgi ihtiyaçlarınızı destekleyen bir psikolog seçin. Psikologla ilk tanıştığınızda bir soru sorun ve onun nasıl tepki verdiğini görün. Sorularınızı memnuniyetle karşılıyor ve anlayabileceğiniz şekilde cevaplıyor mu? Sizi tanımakla ilgilenen, tedavi tercihlerinizi dikkate alacak ve karar verme sürecinize saygı duyacak bir psikolog bulun.
6. Hasta Memnuniyet Anketlerini Gözden Geçirin
Başkalarının bir psikolog hakkında söylediklerini okumak onun psikolojiyi nasıl uyguladığı konusunda fikir verebilir. Hasta memnuniyeti anketleri tipik olarak insanlara randevuları planlama, bekleme süreleri, ofis ortamı ve ofis personelinin davranışları konusundaki deneyimlerini sormaktadır. Hastaların psikoloğa ne kadar güvendiğini, hastalarıyla ne kadar zaman geçirdiğini ve sorularının ne kadar iyi cevaplandığını, hastaların uygulama sonuçlarından memnuniyetini öğrenebilirsiniz.
7. Ulaşım
Gideceğiniz yerin size yakınlığı ve ulaşılabilirliğini gözden geçirin. Haftada bir veya iki seans gidecekseniz size uygun saatlerin ve ulaşımının kolay olması önemlidir. Aksi takdirde tedavilerinizi aksatabilir veya iptal etmek zorunda kalabilirsiniz. Tedavinin aksatılması ise kötü sonuçlar doğurabilir.
Psikolog seçerken kısaca kendinize sormanız gereken sorular:
• Lisanslı bir psikolog mu?
• Kaç yıldır psikolog olarak çalışıyor?
• Kendimi endişeli, gergin, depresif, vb. hissediyorum ve işim, evliliğim, yemek yeme, uyuma vb. gibi problemlerim var. Bu tür sorunlarda ne kadar deneyimi var?
• Uzmanlık alanları nelerdir - örneğin, çocuklarla ve ailelerle çalışabilir mi?
• Ne tür tedaviler kullanıyor ve bunlar benim sorunumla başa çıkmamda etkili olabilir mi?
• Ücretleri nelerdir? (Ücretler genellikle 45 dakikalık ila 50 dakikalık bir oturuma dayanır.) Sigortam seans ücretlerini karşılar mı?