Beck Anksiyete Ölçeği
Beck Anksiyete Ölçeği
Beck Anksiyete Ölçeği, Aaron T. Beck tarafından geliştirilen bir ölçektir. 21 sorudan oluşur. Uluslararasası geçerliliği olan ve anksiyete düzeyini ölçmek için kullanılan bir testtir. Testi kendinize uygulamak için tıklayınız.
Aaron Temkin Beck Kimdir?
Aaron Temkin Beck, bilişsel davranışçı terapinin kurucusu olarak bilinen, Amerikalı psikiyatristtir. Beck, 1921’de ABD’de doğmuştur. Rus göçmeni, Yahudi bir ailenin çocuğudur. 1942’de Yale Üniversite’si Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Tıp fakültesini bitirdiğinde nöroloji ile ilgilenmiştir. Psikiyatriyle ilgilenmeye başladıktan sonra 1952’de ilk psikiyatri makalesini yazmış ve 1956’da psikanalist olmuştur. 1960’lı yıllarda bilişsel terapiye geçmiştir. 1954 yılında çalışmaya başladağı Pensilvanya Üniversitesi’nden emekli olmuştur ve hala burada çalışmaya devam eder. Beck Enstitüsü’nü kurmuştur. Uluslararası geçerliliği olan psikoloji testleri hazırlamıştır. Bunlar, Beck anksiyete ölçeği, umutsuzluk ölçeği ve depresyon ölçeğidir.
Aaron T. Beck ve Bilişsel Davranışçı Terapi
Meslek hayatının başında depresif hastalarla yaptığı çalışmalar Beck’i bilişsel terapiye yönlendirmiştir. Psikanaliz yaptığı dönemde rüya analizlerinde hastaların kendileriyle alakalı olumsuz düşüncelerini fark etmiştir. Bu durumu başata psikanalizin kendi teorileriyle, insanın acı çekme arzusuyla açıklamıştır. Ancak zamanla bu olumsuz düşünce ve inançlarla rahatsızlığın kendisinin bir alakası olabileceğini düşünür. Beck’e göre ruhsal sorunlar bilgi işleme sistemiyle ilgili bir problemden kaynaklanır. Bilişsel davranışçı terapide rahatsızlığın kaynağı olarak bilişsel durum ve inançlar görülür. Bu yüzden tedavi aşamasında da hastanın rahatsızlığına sebep olan düşünce, davranış ve inanç biçimleri değiştirilmeye çalışılır. Beck, bilişsel davranışçı terapiye geçişiyle anksiyete ve depresyona bakışı değiştirmiştir.
Anksiyete Nedir?
Anksiyete, kaygı bozukluğu demektir. En az 6 aydır devam eden, kişinin kontrol etmekte zorluk çektiği sürekli endişe ve evham halinin var olmasıdır. Okul, iş, aile, akrabalar, çevre,maddi durum gibi konularda sürekli kötü bir şey olacağından endişe etme, huzursuzluk duyma, sıkıntı hali ve bunların sebep olduğu sinirlilik, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, kalp çarpıntıları görülür. Bu rahatsızlıklara baş ağrıları, hazımsızlık sorunları, irritabl bağırsak (huzursuz bağırsak) sendromu da eşlik edebilir.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete belirtileri aşağıdaki gibidir:
1. Sürekli kötü şeyler olacağı endişesi,
2. Geleceğe karşı endişeli, evhamlı olma,
3. Açıklanamayan ve kontrol edilemeyen korku duyma durumu,
4. Yorgunluk,
5. Uyku bozuklukları (uyuyamama ya da sürekli uyuma),
6. Dikkat eksikliği,
7. Gerginlik,
8. Huzursuz hissetme,
9. Sıcaklığa bağlı olmayan terleme,
10. Ellerde terleme,
11. Kalp atışlarında hızlanma,
12. Nefes alış verişin hızlanması,
13. Hazımsızlık sorunları.
Beck Anksiyete Ölçeği Ne Demektir? Testin Amacı Nedir?
Beck Anksiyete Ölçeğinin amacı tanı konmasından çok tarama yapmaktır. Beck anksiyete ölçeğindeki sorular anksiyete belirtileri ile ilgilidir. Testi yapan kişi sorulara “hiç, hafif, orta, ciddi” olmak üzere toplam dört seçenekten birini seçerek cevap verir. Seçeneklerin işaretlenmesi son bir hafta göz önünde bulundurularak yapılır.
Beck Anksiyete Ölçeği Puanlaması Nasıl Yapılır?
Beck anksiyete ölçeği içinde bulunan sorulara verilen cevapların puanları vardır. Hiç seçeneği 0 puan, hafif 1 puan, orta 2, ciddi seçeneği ise 3 puandır. Testin sonunda puanlar toplanır.
1. 8-15 puan arası hafif anksiyete belirtileri,
2. 16-25 puan arası orta düzeyde anksiyete belirtileri,
3. 26-63 puan arası şiddetle düzeyde anksiyete belirtileri olarak kategorize edilir. Şiddetli düzeyde anksiyete belirtileri bulunan kişilerin bir doktora başvurması tavsiye edilir.