Yeme Bozuklukları ve Tedavisi
Yeme Bozuklukları ve Tedavisi
Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıklar içinde yer aldığı bir tanı grubudur.
Bu hastalıklar ruhsal kaynaklıdır ve bedensel belirtiler ön planda gibi görünse de ciddi ruhsal sorunlarla birliktedir. Yeme bozukluğunu halledebilmenin başlıca yolu hayatınızda ruhsal sorun oluşturabilecek etmenleri kaldırmaktan geçer ve bu etmenleri kaldırmak için bir psikolog yardımı alabilirsiniz.
Erdem Ankara Psikiyatri ve Psikolog Merkezi'nden randevu alabilirsiniz veya uzman ve tecrübe kişilerden oluşan doktor psikolog ekibinden destek alabilirsiniz.
Yeme Bozuklukları
1-) Anoreksiya nervoza:
Anoreksiya nervozadaki temel belirtiler; zayıf bir bedene sahip olma arzusu, kilo almaktan aşırı korku, beden imgesinde bozukluk ve adet kesilmesidir. Hasta kilo kaybetme amacıyla özel davranış biçimleri geliştirir.
Hastaların yaklaşık yarısı bütün yiyecek alımını ileri derecede azaltarak kilo kaybeder. Bazıları yoğun egzersiz yapar. Hastaların diğer yarısı sıkı diyet uygular, ara sıra kontrol kaybederek tıkınırcasına yemek yer ve ardından bu yediklerini kusarak çıkarır.
2-) Bulimiya nervoza
Bulimiya nervoza aşırı yeme atakları ve ardından gelen kusmaların ön planda olduğu bir yeme bozuklukları tablosudur. Hasta yine zayıf bir beden sahip olmak istediği için anoreksiya nervozadaki gibi yediklerini dışarı atmak, kalori yapıcı etkilerini gidermek için çeşitli yollara başvurur. Ancak bu tabloda farklı olarak hasta hafif kilolu ya da normal beden ağırlığındadır.
Genç kızlarda anoreksiya nervozanın binde bir, bulimiya nervozanın yüzde bir olduğu bildirilmektedir. Erkeklerde seyrektir. Klinik örneklerde erkek kadın oranı 1/10’dur.
Yeme Bozuklukları Nedenleri Nelerdir?
Yemek bozuklukları konusunda temel nedenin ne olduğu hala bilinmemektedir. Anoreksiya nervozanın başlangıç yaşı göz önüne alındığında ergenliğin yemek bozukluğuna etkisi olduğu saptanmıştır.
Aynı zamanda bu hastalıkların genellikle kadınlarda daha çok görülmesi, toplumsal olarak kadınların bir baskı altında kalması sonucu kendilerini diyete verdikleri saptanmıştır. Ayrıca kadınların biyolojik genleri gereği daha duygusal oldukları için yeme bozukluğunun erkeklere göre daha fazla olmasına sebep olmaktadır.
Yeme Bozuklukları Hangi Yaşlarda Başlar?
Anoreksiya nervoza için en riskli yaşlar 14-15 aralığıdır. Ergenlik dönemleri yeme bozukluğunun en sık rastlanıldığı dönemdir. Ancak ender de olsa menopoz sonrası kadınlarda başladığını bildiren bazı kanıtlar vardır. Bulimiya nervoza için ise genellikle 18-19 yaş aralığıdır.
Yeme Bozukluğu Ölümcül Müdür?
Anoreksiya nervoza ve bulimiya nervoza tüm psikiyatrik hastalıklar içinde en ölümcül olanlarıdır. Ayrıca bu iki hastalığı kendi arasında kıyaslamak gerekirse anoreksiya nervoza daha da ölümcüldür diyebiliriz. Yeme bozuklukları konusunda iyi gelişmiş kliniklerin olduğu bölgelerde bile hastaların yaklaşık %10’u bu hastalıktan dolayı ölmektedir.
Ankara Yeme Bozukluğu Tedavi Kliniği
Birçok ruhsal hastalık gibi yeme bozukluğunun da net bir tedavisi yoktur. Yeme bozukluğu tamamıyla hastanın iradesine ve inancına göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer yeme bozukluğu şikâyetiniz varsa uzman psikiyatri ekibimizden destek alabilir ve Ankara psikiyatri kliniklerimizi ziyaret edebilirsiniz.
Yeme bozukluğunu atlatabilmeniz veya hafifletebilmek adına psikiyatri doktorunuz sizlere ilaç yazabilir ve duruma göre yatarak tedavi görmenizi isteyebilir. Eğer çok hızlı kilo kaybınız veya durdurulamayan kusma gibi şikayetleriniz var ise yatarak tedavi görmeniz sizler için daha uygun olacaktır.
Yatarak Tedavi Ne Zaman Sonlandırılır?
Yatarak tedavi sonlandırılması ile ilgili net bir zaman yoktur. Tedavinin bitmesi tamamıyla hastanın iyileşme sürecine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer doğru beslenme ilkelerine uyuluyorsa ve ulaşılması gereken kiloya ulaşılmışsa büyük ihtimalle ilgili doktorunuz yatarak tedavi sonlandıracaktır.
Yatarak tedavi bittiğinden tamamıyla tedavinin bittiği anlamına gelmemektedir. Yatarak tedavi, genel tedavinin sadece belirli bir kısmını oluşturmaktadır. Hasta, hastaneden çıktıktan sonra uzun bir süre takip edilmesi ve bu takip sürecinde bireysel ve grup olarak psikoterapilere katılması gerekir.
Ankara Erdem Psikiyatri Merkezi olarak sorularınızı cevaplamaya her zaman hazırız. Bize iletişim sayfamız aracılığıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.