TMS Tedavisi
Transkraniyel Manyetik Stimülasyon (TMS) ya da Transkaniyel Manyetik Uyarım Tedavisi (TMU); kafanın belirli bölgelerinden direk beyne ulaşmak için üretilen özel bir cihaz tarafından, manyetik atımların yoğunlaştırılarak ardışık şekilde gönderilmesiyle beyin hücrelerinin uyarılmasını sağlayan tedavidir.
TMS yöntemi 1985 yılından itibaren kullanılmakta olup, 2008 yılında FDA dan (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) klinik onayı almıştır. Uygulama ile ilgili klinik araştırmaların giderek yoğunlaştığı bir tedavi türüdür. Günümüzde bu yöntemin popülerliği giderek artmaktadır. Erdem Psikiyatri uzman ve tecrübeli kadrosu ile TMS tedavisi konusunda da hizmet vermektedir.
Detaylı bilgi ve randevu için hemen https://www.erdempsikiyatri.com/randevu adresini ziyaret ediniz.
TMS Nedir?
Stimülasyon, en kısa tanımıyla vücutta uyarım yapmaktır. MRI için kullanılanlara benzer elektromıknatıslarla uygulanır. Kafaya yerleştirilen bobinler ve bu bobinlere verilen elektrik akımı ile manyetik alan oluşturur. TMS’de oluşturulan manyetik alan, kafatasına ve saç derisine herhangi bir zarar vermez. Güvenli ve ağrısız bir tedavi yöntemidir.
Uygulama sırasında, elektromıknatıslar sinir yollarında ve sinir hücrelerinde düzeltici etki sağlamaktadır. Amaç dışarıdan beynin içindeki yapılara ulaşarak manyetik etkiyle elektriksel ve nörokimyasal işleyişi düzenlemektir. Ameliyat olmadan ya da elektrotsuz beynin yapısını düzenlemek ve beyne müdahale etmektir. Nöronlara müdahale etmeyi amaçlayan bu yöntem ilk başta kulağa korkutucu gelse de ağrısızdır.
TMS Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Psikiyatristlerin ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri için ek olarak gerekli gördüğü durumlarda TMS tedavisini de önerir. Genellikle bir klinikte, hastane ya da doktorun ofisinde uygulanır.
Anesteziye ihtiyaç duyulmayan ve hasta uyanık haldeyken uygulanan bu tedavi yöntemi bir hekim tarafından yapılır. Hastaya bir bone giydirilip gerekli ölçümler yapıldıktan sonra uyarılmaya ihtiyaç duyan beyin bölgesine işaret konulur. Buna haritalama adı verilir.
İşaretlenen bölgelere elektromanyetik bobinler yerleştirilir. Uyarıcı darbeler için kapatılıp açılırlar. Hasta üzerinde dokunma ve tıklatma hissi uyandırır. Gerekli manyetik enerji miktarını ayarlayabilmek için parmaklarda seğirme olana kadar manyetik doz arttırılması gerekir. Her hastanın motor eşiği farklı olduğu için doğru doz belirlenirken bu sistem uygulanmalıdır. Semptomlardaki azalma veya karşılaşılan yan etki durumuna göre stimülasyonda değişikliğe gidilebilir. Kulak tıkacı kullanılabilir. Bazen tedavi sırasında kısa süreliğine kafa derisinde rahatsızlık meydana gelebilir.
Hastalığın çeşidine göre bazen sinir hücreleri uyarılırken bazen de çok aktif olan nöron gruplarının susturulması şeklinde değişkenlik gösterir. Uygulamaya başlamadan ilaçların kesilmesi ya da ilaçlarda doz azaltımına gidilmesi gerekmez. Hasta anestezi almadan bu uygulama gerçekleştiği için seans sonu günlük işlerini yapabilir.
Uygulamanın farklı yolları da vardır. Uzmanlar tedavi hakkında daha fazla bilgi edindikçe yeni teknik ve yöntemler uygulanabilir hale gelecektir.
TMS Tedavisinin Etkili Olduğu Hastalıklar
TMS tedavisinin etkili olduğu hastalıkların başında birçok tedavi yöntemi uygulanmasına rağmen hiçbir ilaç tedavisine cevap vermeyen dirençli depresyon gelmektedir. Çünkü bu yöntem FDA tarafından özellikle depresyon tedavisinde onay almıştır. Ve en çok çalışma, dirençli depresyon üzerine yapılmıştır.
Sonrasında ise ilaç kullanamayanlar, kalp hastaları, emziren anneler, gebelik durumu olanlar, yaşlılar, karaciğer rahatsızlığı olanlar gelmektedir. Ayrıca psikiyatrik rahatsızlıkların tedaviye cevap vermediği durumlarda yine TMS tercih edilir.
Depresyon tedavisi için diğer alışılmış tedavi yöntemleri etkisiz ya da yetersiz kaldığı durumlarda bu method tercih edilir. Manyetik darbeler kafatasından geçer ve beyin hücrelerinin uyarılmasını sağlar. Bu beyin hücreleri de beynin farklı bölgeleri arasında iletişime geçer. Beynin içinde nasıl çalıştığı hala incelenmeye devam etse de depresyon semptomlarını ciddi derecede azalttığı, hastanın ruh halinde olumlu yönde ve kalıcı olarak düzelme yaşandığı gözlemlenmiştir.
Depresyon tedavisindeki bireylerde belli beyin bölgelerindeki elektriksel aktivitenin azaldığı gözlemlenir. TMS tedavi ile, kendini kapatan bu sinir hücreleri uykudan uyandırılıp, tekrar sağlıklı bireylerdeki elektriksel aktivite seviyelerine kavuşturulmaktadır. Böylece depresyon tedavisi sonuçlanır.
Anksiyete bozukluklarında ise (bazı ruhsal durumlarda) depresyonun tersine beynin belli bölgelerindeki sinir hücrelerinde aktivite düzeyinin artışı söz konusudur. Bu durumda TMS artmış olan bu sinirsel aktiviteyi, normal seviyelere çekerek iyileştirici etkisini göstermektedir.
Bunlar:
TMS Tedavisi Ne Kadar Sürer?
TMS tedavisinin süresi her hasta için farklıdır. Uygulama seanslar halinde gerçekleşir. İlk seans ortalama bir saat kadar sürer. Ortalama seans süresi 15 ila 30 dakika arasında değişmektedir. Tedavi ise toplam 2-6 hafta kadar sürer.
Her gün tek seans uygulanır. Hastanın durumuna göre 20-30 seans arasında tedavi uygulanır. 15 seans uygulandıktan sonra doktor hastayı genel bir muayeneye alır. Bunun sonucunda tedaviyi sonlandırma ya da devam etme kararı verilir. Genele olarak TMS tedavi yaptıranların yorumları incelendiğinde, tedavinin ikinci haftasında terapötik fayda hissedilebilir seviyede olduğu yönündedir.
TMS Tedavisi Sonuçları
Tedavi başladıktan sonra 5. ve 6. seanslarda hasta toparlanmaya başlar. 10. seansın sonunda iyileşme biraz daha hız kazanır. Bu süreç hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Daha yavaş olan hastalarda tedavinin yararlı olmadığı anlamına gelmez ancak bu hastalarda direncin fazla olduğu ya da tedavinin biraz daha uzun süreceği anlamına gelebilir.
TMS’nin Avantajları
TMS Yan Etkileri Nelerdir?
TMS tedavi yan etkileri yok denecek kadar azdır. Orta ve hafif düzeyde yan etkiler görülmekle birlikte en sık karşılaşılan yan etki hafif bir baş ağrısıdır.(on hastadan birinde) Uygulamadan yaklaşık bir saat sonra geçer. 3-4 seanstan sonra bu ağrı da hissedilmez.
Uygulama esnasında alın bölgesindeki huzursuzluk hissi, denge kaybı, yüzde karıncalanma hissi yaşanabilir. Duyma problemi geçmişi yaşayan hastalarda duyma kaybı oluştuğu bazı durumlar olabilir. Ancak bu konuda yapılan araştırmalarda işitme eşiğinde kayda değer bir değişimin olmadığı gözlemlenmiştir. Yaşlı hastalarda ya da daha önce duyma kaybı yaşayan hastalarda bu konuya daha çok dikkat edilmelidir. Ayrıca uyarım esnasında kulak tıkacını ihmal etmemek gerekir. Bununla birlikte Bipolar hastalarda da mani gözlemlenebilir.
Bütün bunlara karşın TMS sırasında en çok korkulan yan etki epileptik nöbet geçirmektir. Protokollerin dışına çıkılmazsa bu risk yok denecek kadar aza indirgenir.
TMS – Transkraniyal Manyetik Uyarım Cihazı Nasıl Çalışır?
Transkraniyal Manyetik Uyarım Cihazı hastanın kafasına geçirilen bone yardımı ile elektromanyetik bobinlerden beyindeki depresyon bölgesindeki sinir hücrelerini uyaran manyetik bir nabız verilmesi sonucu çalışır.
Devlet Hastanesinde TMS Tedavisi Yapılıyor mu?
Bu yöntem devlet hastanelerinde hem de özel sağlık kurumlarında uygulanmaktadır. Eğer kapsamlı bir özel sağlık sigortasına sahipseniz TMS tedavi ücreti bu sigorta kapsamında değerlendirilebilir. TMS tedavi fiyatları hastalıktan hastalığa değişkenlik gösterir. Farklı paketler şeklinde uygulanır.
TMS Tedavisi Nerede Var?
Uzun dönem depresyon ile mücadele etmiş kişilerde 20 yılı aşkın süredir kullanılan bir tedavi yöntemidir. İlaç kullanımından kaynaklanan libido düşüklüğü, iştahsızlık, sık duygu değişimi yan etkilerinden kurtulabilmek için doktorların tavsiyesi sonucu başlanabilir. İşleminiz yapıldıktan sonra yatış yapmanıza gerek kalmadan taburcu olursunuz. TMS tedavi Ankara gibi büyük şehirlerde rahatlıkla ulaşılabilir bir yöntemdir.
Ankara’da TMS tedavisi için Erdem Psikiyatri tercih klinikler arasındadır. Uzman psikologları ve deneyimli kadrosu ile size en iyi hizmeti sunacaktır. Tedavilerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tms Tedavisi Kesin Çözüm mü?
TMS tedavisi sonrası sürekli ilaç ve standart depresyon bakımı doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Böylece semptomların geri dönmemesi için tedaviye devam edilebilir. TMS tedavisinin ardından depresyon düzelir ancak sonrasında başka bir atak gerçekleşirse TMS tedavisi tekrarlanabilir. Bu yönteme yeniden indüksiyon denir.
TMS Tedavisi Ne Kadar Sürede Etki Eder?
6 hafta süren bir Transkraniyal manyetik uyarım tedavisi sürecinin ardından 3 yıla yakın bir süre hastalık tekrarlamadan gündelik hayatlarına devam eden hastalar vardır. Eğer hastalık relaps(tekrar) ederse tedavi süreci yinelenebilir. Üstelik tedavi süreci ilk tedaviden 1-2 hafta kadar kısa sürer. Modern tedavi yöntemleri ile depresyon sorununuzdan bir an evvel kurtulmak sizin elinizde.
Yöntem hakkında daha fazla bilgi almak için Ankara Psikiyatri merkezindeki kliniğimizde sizde hemen TMS tedavisi için randevu alınız.