Psikoterapi ile Sigarayı Bırakmak
Sigara Bağımlılığı Tedavisi
Fiziksel bağımlılık oluşturan sigara bağımlılığı tütünün içerdiği nikotinden kaynaklanır. Sigara, pipo, nargile ve purodaki tütünde bulunan nikotin, eroin ve kokain kadar bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Sigara içiciliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımlamaktadır.
Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 6 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Sigara, kötü huylu kolesterolün artışı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve koroner arter hastalığı için majör risk faktörü olduğu gibi, kalp krizi riskini 2,5 kat artırmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflama ile birlikte, erken yaşlanma, her türlü kansere, viral ve bakteriyel enfeksiyona yatkınlık meydana gelir.
Sigara bağımlılığı, beyin hücresel yapısında ve fonksiyonlarında kalıcı değişiklikler ile giden, dürtüsel, önüne geçilemeyen, tekrarlayan sigara kullanımı davranışı ile kendini gösteren kronik bir beyin hastalığıdır. Tüm diğer kronik hastalıklar gibi tıbbi tedavi gerektirir ve tedavi edilmez ise ömür boyu sürebilir.
Sigara içen insanların hemen hemen hepsi bu dertten kurtulmak ister ve tamamı sigaranın sağlıkları için ne büyük bir tehlike oluşturduğunu, çocuklarına ya da sevdiklerine ne kadar kötü bir örnek olduğunu, sigara içmeyenleri ne kadar rahatsız ettiğini ve ne kadar çok maddi kayba yol açtığını bilir.
Sigara içiminde; davranış alışkanlığı, fizik ve psikolojik bağımlılık rol oynamaktadır.
1. Fiziksel (bedensel bağımlılık): Kanda nikotin düzeyi düştüğünde baş ağrısı, huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu vs. yaşarsınız ve sigara ihtiyacı duyarsınız.
2. Psikolojik bağımlılık: Sigara keyif vermekte, sıkıntınızı gidermektedir.
3. Davranışsal bağımlılık: Yemek sonrası ya da kahve yanında bir sigara yakmak, sinirlenince ya da üzülünce sigara içmek, maç izlerken sigara tüketmek gibi.
Sigara içimi/bağımlılığı Dünya Sağlık Örgütü tanımıyla bir hastalık olan sigara bağımlılığının tedavisi hekimin görevleri arasındadır.
Sigara içme davranışında sosyal öğrenmenin önemli bir yeri olduğu, sigaraya başlamanın önlenmesinde ve bırakmanın teşvik edilmesinde gençlerin örnek aldıkları kişilerin özendirici tarzda sigara kullanmamaları ve sigarayı bırakmalarının etkisi gösterilmiştir.
Sigara bırakma pek çok madde bağımlılıklarında olduğu gibi birinci derecede kişinin kendi isteği, kararı ve iradesiyle ilişkilidir. Hekimlerin bu konudaki rolü sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri konusunda bilgilendirici, özendirici ve destekleyici olmak, ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik gerekli tıbbi yardımlarda bulunmak ve bırakma eyleminin devamını sağlamak için bireyi desteklemektir
Sigara bağımlısı bir hastada sigarayı bıraktığında, sigaraya bağımlı hale gelmiş olan beyin, buna tepki gösterir ve sigara içmediği sürece hastada aşağıdaki rahatsızlıklar baş gösterir;
- Sinirlilik
- Uyku bozukluğu
- Konsantrasyon bozukluğu
- Baş dönmesi
- Ağız kuruluğu
- Göğüste baskı hissi, nefes darlığı
- Depresyon (hiçbir şeyden zevk alamama)
- İlgi ve istek azalması, yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik
- Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık
- Uyku bozukluğu
- İştah bozukluğu
- Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da sinirlilik
- Kolay kızma, tahammülsüzlük gibi hastalık belirtilerinin çıkmasına neden olur, Bu belirtiler hastanın günlük hayat konforunu bozduğu gibi, etrafını rahatsız etmesine neden olur. Hasta bu yaşadığı olumsuzlukları gidermek düşüncesi ile tekrar sigara içmeye başlar.
Sigarayı bıraktıktan sonra ...
- Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.
- 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.
- 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
- 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
- 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
- 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.
- 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır.
- 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.
Sigara Bağımlılığı Tedavisi Nasıldır? Ankara Tedavi Merkezi
Ankara’da hizmet veren Erdem Psikiyatri Merkezimizde doktor kontrolünde tıbbi tedavi alan hastalar kontrollü bir şekilde adım adım sigarayı bıraktıklarında bu olumsuzlukları yaşamadıkları için sigarayı bırakmaları çok daha kolay olur ve tekrar sigaraya başlamazlar.
Sigara bağımlılığında sigarayı bırakmayı takiben 24 saat içinde yoksunluk belirtileri görülür. Fiziksel bağımlılığın göstergesi olan yoksunluk, sebebini bilemediğiniz bir sıkıntı hissi ve bunalma (anksiyete), dikkati toplamakta zorluk, yerinde duramama, iştah artışı ve kalp atımlarında yavaşlamadır. Sigara bırakma tedaviniz sırasında sigara içme miktarınızla orantılı biçimde şiddetli ortaya çıkan yoksunluk belirtileri 3-4 haftada sona erer.
Psikiyatri merkezimize “Sigara Bırakma” sorunu ile başvuran hastalarımıza tamamıyla kişiye özel tedavi programları uygulamaktayız. Hastalarımıza uygulayacağımız tedaviler, hastanın sosyal yaşamına yeme alışkanlıklarına, gün içerisinde ve hayatında yaşadığı stres faktörlerine, hastamızda bulunan diğer hastalıklarının, kullandığı ilaçların bulunup bulunmadığına göre tedavisi bireyselleştirilir.
SEVDİKLERİNİZLE MUTLU VE SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN UZMAN PSİKİYATRİLERİMİZ EŞLİĞİNDE SİGARA BIRAKMAK İÇİN SİZLERİ PSİKİYATRİ MERKEZİMİZE BEKLİYORUZ !!!