Ankara Analitik Çocuk Terapisi Hizmeti
Analitik Çocuk Terapisi Nedir?
Şimdi sizlere bu makalede Analitik Çocuk Terapisinin ne olduğunu açıklayan bir yazı kaleme alacağız.
Ankara’da yaşayan kliniğimize gelen Elif, terapi desteği almadan önce sabahları sürekli annesiyle kavga başlatan 8 yaşında bir öğrenciydi. Kahvaltı yapmak istemeyen ve okula gitmek için hazırlık yapmayan sürekli hastalık mazeretleri üreten bir kız. Ailesinin evde kalmasına izin vermesi için yalvarır, fakat nedenini sorduklarında cevap vermez. Elif, yeni bir hastalık mazereti üretemeyeceğini de iyi biliyor ancak okula gitmemek için elinden geleni yapıyor. Okuldan geldikten sonra da yemek yemiyor direkt olarak odasına geçiyor ve içine kapanıyor.
Ailesi bu garip davranışlarından endişe duyuyorlar ve Ankara Psikoterapi Kliniğimizde bulunan uzman çocuk terapistlerimize başvuruyorlar. Elif kliniğimizde bulunan uzman terapistimize her şeyi anlatıyor. Okulunda bulunan birkaç üst sınıf kızın kendisine zorbalık ettiğini, kıyafetleri ile dalga geçtiklerini ve bunu her gün yaptıklarını çocuk psikoterapistimize açıklıyor. Ailesi bu durumu öğrendiklerinde şaşkınlık yaşıyor ve terapistimizin yönlendirmesi ve yardımı ile sorun birkaç hafta içerisinde çözülüyor. Okul müdürü ve sınıf öğretmeniyle irtibata geçiliyor ve durum hakkında bilgi veriliyor. Sorun çözüldükten sonra Elif yine eskisi gibi okulunu seven, okula gitmeye istekli bir kız oluyor ve ailesi ile olan ilişkisi normale dönüyor.
Ankara Çocuk Terapisi
Çocuk terapisi, çocukların zihinsel hastalıklardan travmatik olaylara, evdeki zor durumlara veya deneyimlere kadar birçok konuyu doğru şekilde anlamalarına ve çözmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış özel bir danışmanlık şeklidir. Çocuklarla çalışmak için iyi donanımlı olan çocuk danışmanları, zihinlerinin nasıl çalıştığını anlar ve sorunları anlayabilecekleri şekilde çözebilir. Çocukların psikolojik terapi alamadıkları bir yaş sınırı yoktur - okul öncesi çocuklardan lisedeki gençlere kadar herkes rahatlıkla terapi alabilir.
Hastanın yaşı ne olursa olsun, terapistin amacı çocuğun duyguları üzerinde çalışmak ve çocuğun sağlıklı bir yola geri dönmesine yardımcı olmaktır. Öte yandan, çocuklar ihtiyaç duydukları tedaviyi alamazlarsa, yetişkinlik çağında bile devam edebilecek olumsuz gelişimsel, zihinsel ve duygusal etkiler yaşayabilirler.
Kimler Çocuk Terapistine İhtiyaç Duymalıdır?
Yetişkinler olarak bizlerin bile duygularımızı anlaması ve kavraması o kadar zorken birde çocuk olduğunuzu hayal edin. Terapi çocuklarımız için yol gösterici bir ışık olabilir. Terapideki amaç, çocuklarımızın zihinsel ve duygusal durumlarını daha iyi anlamalarına ve ele almalarına yardımcı olmaktır. Örneğin boşanmanın sarsıcı etkilerinden, sevdiği birinin kaybı sonucu oluşan travmadan, hatta okul değiştirmenin etkilerine maruz kalmış bir çocuk bile olabilir. Buna benzer olasılıklar sonsuzdur, ancak aşağıdaki hususlar kliniğimize gelen ve terapi alan çocuklarımızda sık rastlanan durumlardır:
• Ruh sağlığı tanıları
• Sevilen birinin ölümü
• Taciz (cinsel, duygusal, fiziksel, zihinsel)
• Ailede kötü alışkanlık bağımlılığı
• Travmatik bir olay yaşamak
• Yeni bir şehre taşınmak
• Yeni bir okula başlamak
• Arkadaş çevresi etkileri
• Boşanma
Bununla birlikte, çocuğunuzun ne zaman terapiye ihtiyaç duyacağını anlamak kolay değildir. Çocuklarınız yaşadığı sorunu sizinle paylaşsa bile eğer siz atacağınız adımları bilmiyor ve yanlış bir yöntem uyguluyorsanız bu durum daha kötü sonuçlar doğurabilir ve sorunu kalıcı hale getirebilirsiniz. Çocuğunuzun gerçekten terapiye ihtiyacı olduğunu anlamanızın bazı işaretlerini aşağıda sıralayalım.
• İştahta değişim ya da iştahsızlık
• Gözle görülür kilo kaybı veya alınması
• Uyku problemleri
• Agresif tutumlar ya da saldırganlık
• Sürekli kaygı ve sinirlilik hali
• Derslerde başarısızlık ve notların düşmesi
• Alkol veya uyuşturucu kullanımı
• Kendi kendine zarar vermek
• İntihar düşüncelerinin ifade edilmesi
Çocuk Terapisi Nasıl Uygulanır?
1. Boşanma Problemleri ile Başa Çıkma:
Boşanma sadece çiftleri etkilemeyen çiftlerin tüm yakın çevresini de etkileyen bir durumdur. Doğal olarak bu durumdan en fazla çocuklar etkilenmektedir. Çocuk anne ve babayı ayrılmaz bir parça olarak görmektedir ve boşanma çocuk psikolojisinde çok ciddi etkiler yapmaktadır. Çocuklar boşanmanın etkisiyle çok geniş çapta duygusal dışa vurum ya da içe dönme eğilimleri yaşamaktadır. Sevilmeme, suçluluk, depresif tutumlar, anne ve babaya karşı nefret bunların başlıcalarıdır. Eğer kötü bir boşanma evresi geçirilirse durum çocuklar açısından daha da kötüleşebilir.
Kliniğimizdeki terapistimiz bu duygularla etkili bir şekilde nasıl baş edeceğine dair yol gösterici olacaktır. Bu tarz duyguların ne kadar kötü olursa olsun normal olduğunu ve bu duyguları çocuğun nasıl yöneteceğine dair eğitici olacaktır. Terapistimiz deneyimiyle çocuğunuzun duygularını açmada farklı yaklaşımlar ve teknikler kullanarak yardımcı olacaktır.
2. Değişimin Yönetilmesi:
Belki yetişkinler olarak hayatımızdaki büyük değişikler bizi fazla etkilemese de çocuklarınızda derin duygusal yaralanmalara sebep olabilir. Örneğin taşınma, okul değişikliği hatta sınıf değişikliği bile çok ciddi sorunlar çıkarabilir. Çocuklar bu tip değişimler de eğer uygun yönlendirilmediği takdirde genelde majör stres ve ayrılma anksiyete bozuklukları (ilgili makale için https://www.erdempsikiyatri.com/ayrilma-anksiyetesi-bozuklugu-belirtileri-ve-tedavisi-nedir) gösterebilirler. Terapimizde değişimin negatif etkilerinden pozitif etkilerine yönlendirme ile bu evre ufak sıkıntılarla atlatılabilir. Pozitif içsel konuşma tekniği bu tarz sorunlarda sıklıkla kullanılarak sorunun üstesinden gelinir.
3. Özgüvenin Yeniden İnşası:
Bazı çocuklarda depresyon, anksiyete ve yeme bozukluklarına (yeme bozuklukları makalemiz için tıklayınız.) sebep olan düşük benlik saygısı denilen kendine güvensizlik sıklıkla yaşanmaktadır. Danışmanlarımız çocuğumuzun ne kadar değerli olduğunu ön plana çıkarıcı bir plan yaparak öz güvenini yeniden yapılandırıcı bir takım teknikler kullanarak sorun aşılır. Daha pozitif düşünce paternleri oluşturarak çocuğumuzun öz güvenini yeniden kazanmasına yardımcı olur. Çocuğumuzun gerçek değerini ortaya çıkarıcı pozitif içsel konuşma tekniği kullanılarak kendisini değersiz hissetmesinin önüne geçilir.
4. Mental Hastalıkların Kavranması ve Anlaşılması:
Tüm mental rahatsızlıkların kötü etkileri, semptonları ve sonuçlarıyla baş etmek çocukların olduğu kadar ebeveynler içinde zordur. Çocuklar bu tip rahatsızlıklarda çok zor bir dönem yaşarlar ve hastalıklarını tanıma, anlama ve kavramada çok ciddi sıkıntılar yaşarlar. İster obsesif kompulsif bozukluk ister dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu olsun terapi çocuğumuza rahatsızlıklarını öğrenme ve anlamada bir fırsat sunar ve danışmanlarımız sayesinde bu süreç hem çocuklar hem de aileler için çok daha sıkıntısız yaşanır.
5. Travma ile Başa Çıkma:
Çocuklar örneğin doğal afet, araba kazası veya herhangi bir taciz çeşidine maruz kaldıklarında korku, zihni bulanıklık, aşırı üzüntü gibi birçok duyguyu beraberinde yaşayabilir.
Daha da kötüsü travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilirler. Çocuk danışmanlarımız, çocuğumuzun düşünce ve duygularını açığa çıkarmak için yaşadıkları tecrübeleri içlerinde yaşamalarından çok ifade edilmesini sağlarlar. Bu durumların normal olduğunu hatta hayatımızda bize yardımcı bile olabileceklerine dair konuşmalar yapılarak çocuklarımızın sürece adapte olmaları sağlanır.
Sonuç olarak, çocuğunuzda son zamanlarda oluşan sıkıntıları göz ardı etmemek, geçici bir dönem olarak düşünmemek gerekir. Ciddi sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlığın semptomları olduğunu bilemeyiz. Profesyonel bir yaklaşıma ihtiyaç mutlaka duyulmalıdır. Ankara Erdem Psikiyatri Kliniği olarak çocuklarımızı geleceğe daha iyi hazırlamak için psikoterapik destek sağlamayı bir görev olarak edindik. Çocuklarımıza bu konuda her türlü desteği sağlamak ve onlara sağlıklı bir yaşam sunmak için elimizden gelen tüm çabayı psikolog ve psikiyatri kadromuzla göstermeye hazır bulunmaktayız.