Distimi ve Tedavisi
Distimi nedir sorusunu cevaplamadan ve distimi tedavisi hakkında bilgi vermeden önce kısa bir açıklama yapmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.
Günlük yaşam içerisinde sıkça duyduğumuz, son yıllarda dillere pelesenk olmuş bir kelime “kronik depresyon”. Genel itibari ile isteksizlik, kendini kötü hissetme, halsizlik ve aşırı yorgunluk nedeniyle içine girilen duygusal çöküntüyü tanımlamak maksadıyla kullanılıyor.
Ne yazık ki hastalığa sahip bireylerin bir kısmı; yaşadıklarını, günlük hayatın zorlukları karşısında ruh ve fiziki yapılarında meydana gelen normal değişiklikler olarak gördükleri için hastalığın tanısı ve tedavisinde geç kalınabilmektedir. Ancak depresyon özellikle ağır depresyon, sık görülen ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. Gerçek depresyonu tanımak, onunla mücadele ederek yenebilmek için önem kazanmaktadır.
Distimi Nedir?
Depresyon (majör depresif bozukluk); düşünce, davranış ve hisleri olumsuz etkileyen, psikiyatrik hastalıklar arasında en sık görülen, tedavisi mümkün tıbbi bir hastalıktır.
Distimi (kronik depresyon) ise; majör depresyona göre şiddeti daha hafif ancak daha uzun süreli devam eden bir depresyon türüdür. Kronik olması nedeniyle de yaşam kalitesini olumsuz yönde daha çok etkiler.
Distiminin; “Yaygın Anksiyete Bozukluğu” ile karıştırılmaması gerekir. Yaygın Anksiyete Bozukluğu bireyin var olan durumunun aksine alakasız bir seviyede yoğun endişe ve kaygı hali yaşamasıdır. Genellikle aile, ekonomik durum ve iş ile ilgili olarak yaşanan travma sonucu oluşan ve en az altı ay süren denetlenemez bir kaygı halidir.
Distimi Belirtileri Nelerdir?
Depresyonda hızlı gelişen iç karartıcı ruh hali, duygu çöküntüsü, engellenen dürtü ve düşünceler, sinirlilik hali, ilgi ve dikkat kaybı, yoğunlaşamama, kararsızlık, karamsarlık ve umutsuzluk, suçluluk duygusu, değersizlik ve çaresizlik hissi, iletişim bozukluğu ve isteksizliği, alışkanlıklardan zevk alamama, intihar düşüncesi ve girişimi gibi etkilerin yanında; ani kilo kaybı, iştahsızlık ya da çok yeme, halsizlik, aşırı uyku ya da uykusuzluk, baş ağrısı ve kramplar gibi kısa süreli fiziksel değişimler de ortaya çıkar.
Yani genellikle hem ruh hali hem de fiziki durum hastalıktan etkilenir. Sosyal ve mesleki işlevsellikte azalma ve kişiler arası iletişim bozukluğu ortaya çıkar. Özellikle kişiler arası iletişimi olumsuz yönde etkilediğinden aynı zamanda bir halk sağlığı problemidir. Depresyon tanısı konabilmesi için belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gerekir. Depresyon her yaşta görülebilir. Erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Distimik bozukluk ise gizli ve yavaş ilerler, kronik bir gidiş izler. Genel kabul, hastalığın ara düzelme dönemi olmadan en az iki yıl sürmesi yönündedir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genellikle bireyin sosyal yaşamı ve fonksiyonları değişmez.
Ancak aile, yakın çevre, eğlence, hobi ve etkinliklere ayıracakları zamanın büyük bir kısmını işlerine ayırırlar. Günün büyük bir kısmında depresif duygular içerisindedirler. Distimi dönemi içerisinde “duble depresyon” adı verilen depresyon atakları yaşarlar.
Distiminin Nedenleri Nelerdir?
Psikiyatrik hastalıkların genel geçer tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, sosyal ya da biyolojik etkenler bu hastalıklara sebep olabilir.
En sık rastlanan nedenler; aile ya da yakın çevreden bir kişinin beklenmeyen kaybı, ekonomik ve sosyal çevre düzeyi, yaşanmış travmatik olay/olaylar, madde/alkol bağımlılığı, aile bireylerinde hastalığın varlığı, tedavi maksatlı kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar sayılabilir.
Distiminin Tanısı Nasıl Konur?
Distimi, günümüz tıp yaklaşımları içerisinde tanımlaması ve sınıflandırılması en iyi yapılmış hastalıklardandır. Belirtilerin gözlemlenmesi ve hasta öyküsünün detaylandırılması ile tanı konulabilmektedir. Bununla birlikte psikiyatri uzmanları tarafından kullanılan bir depresyon testi de mevcuttur.
Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gerek Depresyon gerekse Distimi için öncelikle hastanın kişilik yapısı ve düşünce yapısı ayrı ayrı ele alınır.
Her iki hastalıkta da ilaç tedavisi mümkündür. İlaç tedavisi ile hastaların çoğunda belirtiler azalır ve şikâyetler geriler. Ancak tek başına ilaç tedavisi uzun süre alan bir tedavi yöntemidir.
Bu nedenle aile ve yakın çevrenin de desteği alınarak ilaç tedavisi yanında psikoterapi uygulanır. Özellikle hafif şiddetli depresyonda öncelikli olarak psikoterapi tercih edilir. Bilişsel, davranışçı ve kişilerarası ilişkilere yönelen terapiler fayda sağlamaktadır.
Terapide hedef; hastanın farkındalığını arttırmak, duygularda meydana gelen dalgalanmaları önlemek, sosyal işlevsellik ve etkileşimi arttırmak, diğer bireyler ile ilişkileri güçlendirmek ve olumsuz düşünceleri kontrol altına alarak sağlıklı düşünce, algı ve beceriler ile yer değiştirmesini sağlamaktır.
Ankara Distimi Tedavi Merkezi
Depresyondaysanız bir psikiyatri yardımı alabilirsiniz. Ankara Psikiyatristler ve Psikologlar arasında önemli bir yere sahip olan Kızılay Psikiyatri Merkezi'mizden randevu alabilir, psikiyatri uzmanı ve psikologlarımıza danışabilirsiniz. Ankara Kızılay Erdem Psikiyatri Merkezi randevusu için iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz.