Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Şizofreni Nedir?
Psikiyatrik hastalıklar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, her sosyoekonomik düzeyde, her ırkta ve her kültürel grupta görülebilmektedir. Bu hastalıklardan en önemlilerinden bir tanesi de Şizofreni dir.
Şizofreni, kişinin gerçekle gerçek dışı arasındaki farkı ayırt etmesini zorlaştıran, normal düşünce akışının devamını engelleyen, duygularını kontrol etmesini ve normal olarak davranmasını önleyen bir hastalıktır.
Bu sebeple kişinin ilişkilerini bozan, ciddi beyinsel rahatsızlıktır. Dünyada 60 milyon, ülkemizde ise 700 bin şizofren hastasının yaşadığı tahmin edilmektedir. Şizofreninin görülme oranı ortalama nüfusun % 1'dir. Ancak kan bağı olan akrabaları arasında şizofreni hastaları bulunanlarda, bu ruhsal rahatsızlığın görülme sıklığı genel toplumdan daha yüksektir. Tek başına kalıtımsal faktörler etkili değildir. Çevresel faktörlerinde şizofreni üzerinde önemli etkileri vardır.
Psikiyatrik hastalıkların tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi erdempsikiyatri.com/psikiyatrik-tedaviler sayfamızda bulabilirsiniz.
Şizofren Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Şizofreni genellikle genç yaşlarda başlar. En çok görülen yaş aralığı, 15-40 yaşları arasındadır. Başlangıç şekilleri çeşitlidir. Önceleri yakınları tarafından anlaşılmayabilir ve zamanla hastalık yerleşir. 18-25 yaşları arasında daha yoğun görülmektedir. Şizofreni, sinsi ve yavaş başladığı gibi, çok kısa sütrede akut olarak da başlayabilir.
Şizofreninin ilk belirtileri hastanın yakınlarına “bir şeylerin yolunda gitmediği” sinyalleri verir ancak, bunun tam olarak ne olduğunu ilk anda belirlemek oldukça zordur. Bu süreçte kişi günlük aktivitelerden uzaklaşır, garip ve ani davranışlar gösterir, dikkat ve konsantrasyonunda azalmalar olur.
En fazla görülen erken dönem şizofreni belirtileri:
1.Sosyal davranışlarda bozukluk
2.Kişisel hijyenik bakımı ihmal etme
3.Arkadaş ve sosyal çevresizden uzaklaşma
4.Aşırı tepkiler verme
5.Depresyon
6.Çok fazla uyuma veya tam tersine uykusuzluk
7.Eleştiriye tahammül edememe
8.Unutkanlık ve aşırı dalgınlık
9.Duyguların ifadesinde zorluk
10.Hastalarında görülen diğer şizofreni belirtileri ise şunlardır:
11.Zamanının çoğunu tek başına yalnız geçirmek.
12.Düşünceler arasındaki bağlantılar ilgisizdir ve kelime uydurmalar görülür.
13.Hezeyanlar, sanrılar, düzensiz acayiplikler ortaya çıkar.
14.İdrak bozuklukları şizofrenide sıklıkla görülmektedir. Basit olarak birtakım gürültüler, karmaşık ses ya da müzik sesleri duyulabilir.
15.Hasta olduklarını kabul etmezler, sıklıkla diğer insanların hareketlerini kötü niyetli olarak, onlara atfederek kendilerini onların yerine koyarlar.
Bu belirtileri gösteren her bireye şizofren tanısı konulması doğru değildir. Başka sağlık sorunları sebebiyle de bu belirtile oluşmuş olabilir. Bu belirtiler ciddiye alınmalı ve konusunda uzman bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Şizofreni yaşam boyu devam eden bir hastalıktır ama doğru ve etkili tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir.
Erdem Ankara Psikiyatri Kliniği şizofren hastalığı tedavisinde size yardım etmeye hazırdır.
Şizofrenlik sadece hasta bireyi etkileyen bir rahatsızlık değildir. Hastanın yakınlarını da olumsuz şekilde etkilemektedir. Düşünce, duygu ve davranışlardaki şiddetli bozulma öncelikle ailenin bütün üyeleri tarafından hissedilir. Hastalık hakkındaki bilgi eksikliği ve çaresizliği birçok sorunu da beraberinde getirir. Utanç, suçluluk, korku, çaresizlik, gelecek kaygısı ve öfke ailelerin sıklıkla yaşadığı duygulardır.
Şizofreni Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Şizofreni tedavisi temelde yaygın olarak antipsikotik ilaçlar yararlanılmaktadır. Antipsikotik ilaçların sedatif etkileri vardır, yaklaşık üç hafta içerisinde de antipsikotik etkileri görülmeye başlar. Bunun yanında psikoterapiler ve diğer psikososyal yaklaşımlara da başvurulmaktadır. Hastalığın özellikle akut döneminde hastaların hastanede yatarak tedavi görmesi gerekebilir.
Şizofrenide psikolojik destek, psikososyal bakım ve rehabilitasyon da önem arz etmektedir. Amaç şizofrenlerin yetersiz yaşantılarının sıkıntısını azaltmak, kişisel ihtiyaçlarının düzenlenmesini sağlamak, becerilerini geliştirmek, stresi az bir ortam hazırlamaktır.
Tedavide, bozulan davranışları hemen kontrol altına almak gerekirken, daha çok sakinleştirme, rahatlatma ve devamlı provokasyondan uzak bir çevreyi sağlamakla olur. Tecrübeli ve yeterli yetişmiş elemana sahip bir hastane genellikle güvenlidir.
Şizofreni Hastalığı Neden Meydana Gelir?
Bilim adamları birçok kalıtsal ve çevresel etkilerin bu kişilik bozukluğuna katkıda bulunduğuna inanmaktadır. Ve yaşama stresi hastalığın başlangıcında ve seyri üzerinde rol oynayabileceğine inanmaktadır. Bir çok dış etmenin katkıda bulunabileceğinden, bilim insanları bu ruhsal rahatsızlık hakkında pek bir kanıya varamıyorlar. Şizofren hastaları, birkaç farklı ruhsal ve sinirsel bozukluğa sahip olduklarından dolayı olaylar arasındaki etkileşim tam olarak kestirilememektedir.
Ankara Şizofreni Tedavi Merkezi
Tedavi uyumu ve aile desteğiyle pek çok şizofreni hastası toplum içinde günlük yaşamlarını sürdürebilmektedir. Hastaların hastalıklarını kabul ederek gerekli şizofreni tedavisi yöntemlerine direnmemesi ve aile desteği en önemli noktalardır.
Bu konularda sıkıntı yaşayan hasta ve yakınları için psikolojik destek almaları en faydalı yöntemdir. Erdem Psikiyatri olarak uzman kadronuzla bu ve benzeri konularda sizlere yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Unutmayın her hastalık azim, kararlılık ve uygun tedaviyle mümkündür. Birçok ünlü insana da şizofren tanısı konulmuştur. Bunlardan belki de en ünlüsü Amerikalı matematikçi John Forbes Nash’dir. Hayatını konu alan “Akıl Oyunları” isimli filmi de çekilen John Nash Nobel Ekonomi ödülüne layık görülmüştür. Bu şizofreniyi nasıl yenerim? e verilecek en iyi örneklerden birisidir.