Alzheimer Tedavisi
Alzheimer Nedir?
Alzheimer hastalığı, ilerleyen yaşta hatırlamada güçlük ve bazı yetilerin kaybı şeklinde ortaya çıkan hastalıktır. Alzheimer hastalarının günlük aktivitelerinde bozulmalar olur. Sinir sistemindeki bozulma ile davranış değişikliği meydana gelir.
Alzheimer hastalarında beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak beyin fonksiyonlarında azalma görülür. Alzheimer, demansın en yaygın görülen türüdür. Yaş ilerledikçe görülen semptomlar artar. Hastalığını kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Araştırmalar, Alzheimerin genetik faktörlere de bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu oran takriben %1-5 dolaylarındadır. 65 yaş üstü insanların %2-4’ünde Alzheimer görülürken 85 yaş üzerinde bu oran %20 civarındadır. Kafa travması yaşayanlar ve düşük eğitim düzeyine sahip olanlarda risk artmaktadır.
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastalığının belirtileri hastalığın başlangıcında nispeten zayıf hissedilir. İlerleyen yıllarda ise daha yoğun hissedilir. Hastalığın ilk belirtileri olarak yakın dönemin unutulması gösterilir. Hastalık ilerledikçe daha büyük işlevsel kayıplar ortaya çıkar. İleriki evrede hastanın destek almadan hayatını sürdürmesi zorlaşır. Uzmanlar tarafından Alzheimer belirtileri testi uygulanır ve Alzheimer evresi belirlenir. Alzheimer hastalığının sıkça karşılaşılan belirtileri şunlardır:
1. Küçük hafıza kayıplarından başlayarak daha büyük unutkanlıklar görülür
2. Okuma, yazma ve konuşmada zorluk çekilir
3. Olay, yer, kişi isimlerinin unutulur, hatırlanmayan hadiseler inkar edilir
4. Tedirgin ve saldırgan davranışlar gösterilir
5. Eşya ve paralar sıklıkla kaybedilir
6. Aile bireylerini dahi hatırlanmakta zorluk çekilir
7. Geçmiş kabiliyetler kaybedilir(enstrüman çalmak gibi)
8. Ruh halinde çabuk değişimler yaşanır
9. Planlama ve hesaplamada güçlük çekilir
Alzheimer testi, Alzheimer evreleri ve Alzheimer ilaçları hakkında daha fazla bilgi almak için erdempsikiyatri.com/iletisim sayfamızdan bizimle irtibata geçebilrisiniz.
Alzheimerdan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Alzheimer hastalığının kesin tedavisi bulunmamaktadır. Ancak korunmak için takım tavsiyeler mevcuttur. Kişiler, genç yaşlarından itibaren düzenli bir hayat yaşayarak daha dirençli hale gelebilir. Çalışmalar aşağıdaki aktivitelerin faydalı olduğunu ortaya koymuştur;
1. Yoğun alkol tüketiminden uzak durun, şeker ve kolesterolünüzü kontrol ettirin
2. Sigara kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın
3. Düzenli olarak spor yapın, fiziksel ve zihinsel olarak aktif bir yaşam sürün
4. Kafanıza darbe almamak için kendinizi koruyun
5. Düzenli ve dengeli beslenin, sebze ve meyveyi daha çok tüketin
6. Hastalığın belirtileri görülür ise vakit kaybeden doktorunuza başvurun
Alzheimer Hastalarına Nasıl Davranılmalıdır?
Alzheimer hastaları bulundukları durum itibariyle pek çok zafiyet yaşayabilirler. Bu dönemde daha hassas ve kırılgan olurlar. Onlara yardım eli uzatmak he zamankinden daha önemlidir. Hasta yakınları her şeyden önce empati yapmalıdır.
Kendileri böyle bir hastalığa yakalansa idi ne hissederlerdi? Elbette çevresindeki insanlardan destek görmeyi umarlardı. Bununla birlikte aşağıdaki tavsiyeleri uygulamak hastanın günlük yaşam konforuna katkı sağlar;
1. Hastalar söylediklerinizi anlatmakta zorluk çekebilir. Sabırlı olun, farklı şekillerde anlatmayı deneyin.
2. Hastaların yanlış hatırladıkları konular olabilir. Onlarla tartışmayın ve kızmayın.
3. Hastanın ilaçlarını düzenli almasını sağlayın. Bu konuda kontrolü elden bırakmayın.
4. Hastaları istemedikleri işleri yapmaya zorlamayın.
5. Konuşurken faklı konulara geçiş yapmayın. Aynı konu üzerinde konuşun. Konu bütünlüğünü korumanız anlaşılmayı kolaylaştırır.
Alzheimer Tedavisi
Bilim insanlarının yoğun çabalarına rağmen Alzheimer hastalığının tedavisi net olarak ortaya konamamıştır. Mevcut tedavi programları, hastalığın evresi, hastanın yaşı ve semptomları göz önüne alınarak belirlenir. Bu programlar çoğunlukla kişiye özgüdür.
Uygulanan ilaç tedavisi hastalık belirtilerinin azaltılması amacıyla düzenlenmektedir. Alzheimerin geciktirilmesi ve hastanın günlük aktivitelerini sürdürmesi amaçlanmaktadır. Sinir hücrelerindeki hasarın giderilmesi için ilaç tedavileri uygulanmaktadır.
Hastalığın seyri izlenerek ilaç dozu değiştirilmekte veya farklı ilaç kullanılmaktadır. İlaç tedavisindeki önemli bir konu ilacın yan etkileridir. Hasta üzerinde olumsuz yan etki bırakan ilaçlardan vazgeçilebilir.
Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda en güncel yaklaşım disiplinler arası metottur. Uzman doktorlar nezaretinde ilaç tedavisi düzenlenmektedir. Psikolog/psikiyatrist hastanın ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği sağlar. Günlük aktivitelerine yönelik pratikler yaptırır. Diyetisyenler beyin sağlığını destekleyen yemek programlarını hazırlar. Beyin hücrelerinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve proteinleri göz önünde bulundurur.
Siz veya yakınınız Alzheimer hastalığının belirtilerinden endişe ediyorsanız gecikmeden bir uzmana başvurmalısınız. Hastalığı erken evrede teşhis etmek önemlidir.
Alzheimer tedavisi konusunda tüm sorularınız için Erdem Psikiyatri Merkezi'ne ulaşabilirsiniz.
Alzheimer genetik testi, Alzheimer neden olur? sorularını uzmanlarımıza danışabilirsiniz. Uzmanlarımızın yönlendirmeleri ile hastalığın seyri kontrol altına alınabillir. Hastanın günlük konforu arttırılabilir.