Vajinismus Nedir?
Kadınların vajinal kaslarının kasılıp cinsel ilişkiye girememesine ya da cinsel ilişkinin çok ağrılı olmasına sebep olan birleşme sorununa “vajinismus” denir.
Özellikle ülkemizde öğretilmiş yanlış cinsel bilgiler ve bilinçaltına yerleşmiş kaygılar istem dışı kasılmalara sebep olur ve cinsel ilişki gerçekleşemez. Vücut kendini korumaya çalıştığı için cinsel birleşme yani “penetrasyon” olamaz.
Pelvik kaslar içinde en bilineni ise “Pubococcygeus” kasıdır. Vajinismus yaşayan kadınlar özellikle pubococcygeus kası ve pelvik kaslarını cinsel birleşme esnasında kontrol dışı aşırı derecede kasmaktadır. Bu sadece penisin girmesiyle değil doktor muayenesi, tampon kullanımı, parmak ile yaklaşmayı bile olanaksız kılar. Vajinismus cinsel uyarılmayı engellemez ancak cinsel ilişkiyi engelleyebilir. Bu da cinsel yaşam kalitenizi düşürebilir.
Son derece mutlu çiftler de dahi her şey yolunda giderken, son derece güzel ve keyifli ön sevişmeleri olurken, ilişkinin birleşme boyutunda kadın kendisini birden kasar, bacaklarını kapatır, eşini iter, kendisini de geriye çeker. Vajinadaki ıslanma da azalır, kuruluğa dönüşür. Kadın bunları yaşarken hızlı hızlı nefes alıp vermeye başlar, kalp atışı hızlanır ve o korkuyla kendini eşine karşı kilitler. Bu şekilde ilişkiyi sonlandırır. Hatta bu girişimler kadının zaten var olan kaygılarını daha da arttırarak, beslemektedir.
Maalesef ki yaşanılan bu cinsel sorun bir süre sonra “evlilikte aile problemine dönüşebilir ve daha da büyüyerek önü alınamaz başka sorunların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir.” Türkiye’deki kadınların vajinusmus sorununu yaşaması; eğitim, yaş, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel durumu gibi sebeplerden çok, toplumun ve kültürün dayatmasından kaynaklandığını göstermektedir. Bu sebeple Türkiye’deki 100 kadından 10’u bu sorunla karşılaşmaktadır.
Erdem Psikiyatri Kliniği, Cinsel Terapi hizmeti ile her zaman sizlere yardımcı olmaya hazır.
Vajinismus’un iki türü vardır:
1. Primer Vajinismus: Cinsel ilişkinin hiç gerçekleşmemesi durumudur. Primer Vajinismus olan kadınlar arasında yıllardır evli olmalarına rağmen bakire olanlar vardır.
2. Sekonder Vajinismus: Yaşadığı bir travma sonucu (taciz, tecavüz, zor doğum, sürekli düşük, kürtaj vb.) oluşan vajinismustur. Yaşanan kötü hadiseler cinsel olarak kapanmaya sebep olmuş ve ilişkiye girimeme durumunu doğurmuştur.
Vajinismusun Psikolojik Etkileri Nelerdir?
Depresyon: Pek çok vajinismus hastasında görülen depresyon, zaman zaman hafif zaman zaman ağır şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Bazılarında ise kendilerinin bile farkında olmadığı gizli depresyon söz konusudur.
Sosyal Fobi: Sosyalleşmekten uzak durma, toplum içinde bulunmaktan korkma ve çekinme, kendi kabuğuna çekilme gibi etkileri olabilmektedir. Bazen de ilgilendikleri konulara ağırlık verip kaçış yolunu da seçebilirler.
Fobi: Pek çok vajinismus hastasında iğne, kan aldırma, muayene gibi fobiler olabilmektedir. Özellikle vücuda temas eden ve acı veren ya da acı vermese bile dokunmayı gerektiren herşeye karşı aşırı hassasiyet oluşur.
Panik Atak: Bir anda ve hiçbir sıkıntısı yokken göğüste bir ağrı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, terleme, sıcak basması, bulantı gibi psikolojik etkiler olabilmektedir.
Obsesif Kompulsif Hastalık (OKB, Saplantı Takıntı Hastalığı): Aşırı titizlik, sürekli temizlik yapma, sık sık elini yıkama, saplantılı olma gibi durumlar ortaya çakabilmektedir.
Genel Anksiyete Bozukluğu: Kaygı bozukluğu olarak bilinen genel anksiyete bozukluğu da vajinismus problemi yaşayan insanlarda sıklıkla görülebilmektedir.
Madde Bağımlılığı: Sigara ve alkol kullanımı artış gösterebilir ya da bu tür alışkanlıklara başlanabilir. Pek çok hasta alkol aldığında rahatlayıp eşiyle ilişkiye girebileceğini düşünür ancak kontrolsüz alkol alımı sonrasında eşleri ile ilişkileri iyiye gitmediği gibi bu durum bağımlılığa da gidebilmektedir.
Vajinismusun tedavisinde kasların kontrol altına alınarak tekrar çalışmasına yardımcı olmak ve istemdışı kasılmaların ortadan kaldırılması sağlamak için çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak soruna sebep olan ya da tetikleyen hususların psikolojik nedenlerden kaynaklanması durumunda bu tür tedavi yöntemleri kalıcı tedavi sağlamayabilir. Bu nedenle soruna sebep olan psikolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesi için uzman desteği alınması gerekmektedir.