Blumia Nedir?
Blumia Nevroza hastalığı nedir? sorusuna cevap vermeden önce yeme bozuklukları olarak görülen hastalıkları anlatmakta fayda var. Çünkü halk arasında yeme bozuklukları birbirine karıştırılır. Daha çok ergenlik döneminde gözlemlediğimiz bu hastalıklar, bozulmuş beden algısının yemek yeme davranışını olumsuz etkilemesine neden olan ciddi bir durumdur.
Yeme bozuklukları birkaç farklı şekilde ortaya çıkar. Bireylerde aşırı yemek yemekten kendini aşırı biçimde aç bırakmaya kadar durumlar görülür. Blumia Nevroza dışındaki diğer yeme bozukluğu türleri, tıkınırcasına yemek yeme, Anoreksiya Nervoza, Pika, yemek yemekten kaçınma ve sınırlı besin alımı, Ruminasyon bozukluğudur. Bu türlere göre, birbirinden farklı biçimde müdahale edilmektedir.
Yeme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?
Anoreksiya Nervoza
Genellikle 12-18 yaşları arasındaki kadınlarda görülen bu hast
alık şişmanlamaya karşı korkuya neden olmaktadır. Bilinçaltında devamlı zayıf kalma düşüncesi vardır. Bu nedenle kişi hiç yemek yememe seviyesine gelir. Bu durum aşırı kilo kaybını birlikte getirir. Toplumda manken hastalığı olarak da bilinir.
Tıkınırcasına Yemek Yeme (Binge Eating)
Kişi hayatında belirli dönemlerde yemek yeme davranışı üzerindeki kontrolünü kaybederek aşırı miktarda yemek yer. Bu davranışı iyice rahatsız olana dek sürdürür. Buna rağmen kendisini aç hisseder. Başkalarından çekindiği için yalnız yemeyi tercih eder. Yedikten sonra kendinde tiksinme ve suçluluk duygusu hisseder.
Pika
Normal insanların yemediği, besin değeri olmayan şeyleri yeme hastalığıdır. Hasta kum, saç, taş, dışkı, kül, kir, tırnak gibi maddeleri yiyebilir.
Yemek Yemekten Kaçınma
Bu durumda kişide yemeğe karşı istek olmaz. Bunun sonucu olarak kişi yeteri kadar besin alamadığından enerji ihtiyacını karşılayamaz. Ciddi fizyolojik rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Ruminasyon Bozukluğu
Herhangi bir mide rahatsızlığı olmadığı halde yemek yedikten sonra bir süre sindirilmiş yiyeceğin öğürme yoluyla yeniden ağıza getirilmesidir. Kişi ağza gelen besini çiğneyerek tekrar yutar ya da tükürerek dışarı atar.
Gelelim asıl konumuz olan yeme bozukluklarından sonuncusu blumia hastalığına.
Bulimia Nervoza Nedir?
Blumia ya da blumiya olarak da ifade edilen bu hastalık psikolojik nedenlerden kaynaklanan yeme bozukluğudur. Dönem dönem aşırı yemek yeme nedeniyle kilo alma ve aynı zamanda aldığı kilolardan kurtulma davranışları gösterme durumudur. Halk arasında kusma hastalığı olarak bilinir. Belirli zaman aralıklarında aşırı yemek yeme isteği gelen hastalar yeme kontrollerini kaybeder.
Tıkınırcasına (bir seferde bir bireyin yiyeceği miktardan çok fazla) yerler. Blumia hastaları, yemeği çok hızlı tükettikleri için tat duyusu hissetmezler. Bunun sonucunda aşırı kilo aldığını düşünürler. Yemeğin ardından aldığı kalorilerden kurtulmak için kendilerini kusturarak midelerini boşaltırlar. Uzun süre yemek yememe, diyet yapma, ishal yapıcı ve zayıflatıcı ilaç kullanma gibi yollara başvururlar.
Hastalar, yeme atakları esnasında yüksek kalorili yiyecekler yer. Atak sonrası suçluluk duygusu hisseder ve aldıkları kalori miktarını kısıtlar. Kilo almayı engellemek amacıyla dışkılamayı hızlandırıcı ve idrar sökücü ilaçlar kullanmaya yönelir. Bu hastalığa sahip olan kişiler rahatsızlıklarının farkındadır. Hasta kendi kendine Bulimia Nervoza’dan nasıl kurtulurum sorusunu sorar. Bu nedenle Bulimia hastası bir kişi başkalarından yardım almayı tercih edebilir.
Bulumia ve Anoreksiya Arasındaki Fark Nedir?
Diğer yeme bozukluklarıyla karıştırılan Bulimia ve anoreksiya farkı şu şekilde izah edilebilir. Anoreksiya hastalığı, yemek yeme fiilinin düzensiz bir şekilde yapılması ve tüketilen besin miktarının azaltılması olarak ifade edilebilir. Burada aşırı kilolu olduğunu düşünme ve kilolu kalma korkusu vardır. Yani engelleme durumu vardır. Bulimia Nervoza ise kişinin aşırı yemek yemesine rağmen daha sonra yediklerini dışarı çıkarmasıdır. Kilo almamak amacıyla uygun olmayan yöntemlerle alınan besinleri atma düşüncesi hakimdir.
Bulimia Hastalığı Nasıl Başlar, Nedenleri Nelerdir?
Bulimia Nervoza hastalığının nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte hastalığı tetikleyen faktörler arasında birçok psikolojik, biyolojik ve çevresel faktörler yer alır. Erken çocukluk döneminde kilolu olmak, bozulmuş beden algısı ve kişinin kendisiyle alakalı olumsuz atıflar, sık sık diyet yapmak bu hastalığı tetikleyen etkenlerdir.
Tıkınırcasına yeme nöbetlerinin başlamasındaki en büyük etken yaşanan bazı kötü olaylar nedeniyle olumsuz duyguların (neşesizlik, keder gibi) hissedilmesidir. Diğer faktörler ise arasında kişilerarası stres yaşantıları (okulda, evde, işte), diyet kısıtlamaları, alınan besinler ve sıkılma hali gösterilebilir. Aşırı yemek yeme atakları sonrasında kişilerde, gelişen olumsuz duygular (kendini beğenmeme, suçlama, pişmanlık gibi) ve sıkıntı-öfke hali gözlenebilir.
Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin hasta olup olmadıklarının tespiti açısından elimizde Bulimia Nervoza testi gibi pratik bir yöntem mevcut değildir. Ancak aşağıdaki belirtileri gösteren insanların bu hastalığa yakalanmış olabileceği ifade edilebilir.
- - Sürekli olarak yemek yeme düşüncesinin zihni meşgul etmesi
- - Yeme dürtüsünü kontrol edememe nedeniyle rahatsız oluncaya kadar yemek
- - Kendini yineleyen tıkınırcasına yemek yeme atakları
- - Kilo almaktan korkulmasına rağmen yemek yemeyi engelleyememe
- - Başka insanların yanında yemek yemekten çekinme
- - Yemekten sonra kendinden tiksinme ile birlikte suçluluk duygusu hissetme
- - Yemekten sonra yediklerini çıkarma
- - Aşırı kilolu (olmamasına rağmen) olduğundan şikayet etme
- - Depresyon ve anksiyete nedeniyle kendisini sosyal yaşamdan soyutlama
- - Kilo almayı engellemek amacıyla ağır diyet programı uygulama
- - Kalori kaybetmek amacıyla vücudu zorlayıcı egzersizler yapma veya yerinde duramama. Buna bağlı olarak aşırı yorgunluk hissi ve uyuyamama
- - Uzun süre aç kalmasına rağmen açlığını inkâr etme
- - Adet dönemlerinde düzensizlik olması veya adet görememe
- - Vücudun farklı yerlerinde kıllanma, saç dökülmesi, kusma nedeniyle ağız ve diş sorunlarının ortaya çıkması, kabızlık, ishal, cinsel istekte azalma ya da isteksizlik
Bulimia Nervoza Tedavisi Nasıl Yapılır?
Blumia hastaları bazen bu hastalığa yakalandıklarını kabul etmez. Bu nedenle hastalığın teşhisi zorlaşabilmektedir. Öncelikle, hastalar iyi bir tedavi için, bulundukları durumu ve uzun sürecek tedavi sürecini kabullenmeleri gerekir. Ancak bu aşamadan sonra blumia nevroza hastalığı nasıl tedavi edilir sorusuna cevap verilebilir.
Hastalığın tedavisine, buraya kadar anlaşılacağı üzere, öncelikle psikolojik terapi ile başlamak gerekir. Tabi tedavi seçenekleri arasında sadece psikoterapi yöntemi yer almaz. Aynı zamanda ilaç kullanımı kombinasyonu, beslenme danışmanlığı, aile terapisi aşamaları bulunur. Kişilerde görülen belirtilerin türüne ve şiddetine göre tedavi planı hazırlamak gerekir.
Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Genellikle hastalar hastaneye (yeme bozukluğu tedavi merkezine) yatış yoluyla takip edilir. Amaç yemek yeme alışkanlığını yeniden düzene koymaktır. Aynı zamanda hastanın yemeye karşı sağlıklı bir tutum geliştirmesine yardımcı olmak hedeflenir.
Blumia tedavisinde ‘Kognitif Terapi’ ve ‘Davranışsal Terapi’ alanlarına yoğunlaşılır. Kognitif terapi yöntemi ile bireyin düşünme biçimi değiştirilmeye çalışılır. Davranışsal terapi yöntemi ile de hastanın davranışları değiştirilmeye çalışılır. Kişinin vücut ağırlığına ve aldığı besin değerlerine karşı gerçekçi tutum geliştirmesi uygulanan bu terapilerin ortak amacıdır.
Bu şekilde hastanın zor ve stresli durumlar ile baş etmeyi öğrenmesi sağlanır. Beden algısı ve kilo alımı ile ilgili kişinin geliştirdiği inançlar araştırılarak duygu, düşünce ve davranış arasında ilişki tespit edilir. Olumsuz beden algısı yıkılarak olumlu benlik duygusu geliştirilmeye çalışılır. Bu yolla kişiye özgüveni ve özsaygısı yeniden kazandırılır.
Beslenme danışmanlığı aşamasında uzman bir diyetisyen hekim ile çalışılır. Bu aşamada günlük ihtiyacı kadar kalori alımı ve diğer sağlıklı beslenme alışkanlıkları hastaya kazandırılmaya çalışılır. Böylelikle hastanın aşırı yemek yeme ve sonrasında yediklerini çıkarma döngüsü kırılır. Blumia nevroza tedavideki son aşama aile terapisidir. Yapılan araştırmalar, hastaların ailesinden ve arkadaşlarından aldıkları desteğin, tedavide uzun vadeli ve etkili sonuçlar edilmesine büyük ölçüde katkı sağladığını gösterir. Bu nedenle hastanın çevresindeki insanlara Bulimia Nevroza çok iyi anlatılmalıdır. Hastalığın belirtilerinin sürekli gözlemlenmesi istenir.
Herhangi bir yeme bozukluğundan şikayetiniz var ise uzman kadrosu ile ziyaretçilerine en iyi hizmeti sunmayı ilke edinen Ankara psikiyatri merkezleri arasında yer alan Erdem Psikiyatri'yi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz hemen randevu alabilirsiniz.