Kapalı Alan Korkusu Klostrofobi Nedir ve Nasıl Yenilir?
Kapalı Alan Korkusu Nedir?
Kapalı alan korkusu(klostrofobi), kişinin kapalı veya kilitli bir alanda bulunduğu sırada endişe ve tedirginlik yaşamasıdır. Bu durum günlük hayatın pek çok alanında açığa çıkabilir. Bu korkuyu yaşayanlar duygu durumlarını kontrol edemezler. Bulundukları alandan çıkamayacakları kaygısını taşırlar. Etraftaki duvarlar üzerine geliyormuş hissi yaşarlar.
Gerçekçi bir açıklaması bulunmasa da kendilerini tehlike altında hissederler. Korkunun büyüklüğü ölçüsünde farklı tepkiler verirler. Günlük yaşantısında kapalı alana maruz kalan bu bireylerin hayat kaliteleri düşer. Kapalı alan korkusu kişinin bedeninde psikolojik fizyolojik açıdan gerilim oluşturur.
Kapalı Alan Korkusu Neden Olur?
Kapalı alan korkusu neden olur? Bu soru pek çok kişinin cevabını aradığı konudur. Aile bireylerinde kapalı alan korkusu bulunanlar bu korkuyu taşımaya daha yatkındır. Ebeveynin kapalı alanda yaşadığı korku ve endişe durumu çocukların da benzer korkular yaşamasına neden olabilir. Ebeveynin panik atak geçirmesi çocukların da mantıklı bir sebebe olmayan korku yaşamalarına neden olabilir. Çocukken kilitli kalan ve bir yere sıkışan bireyler ilerleyen dönemde kapalı alan korkusu yaşayabilir. Boğulma tehlikesi atlatan çocukların da kapalı alan korkusu yaşaması mümkündür.
Kapalı Alan Korkusunun Belirtileri Nelerdir?
Kapalı alan korkusu kişi üzerinde psikolojik ve fizyolojik etkiler oluşturmaktadır. Bu belirtiler yaşanan kaygı ölçüsünde daha hafif veya yoğun hissedilebilir. Yoğun kaygı durumunda panik atak hali dahi gerçekleşebilmektedir. Kapalı alan korkusunun bazı psikolojik belirtileri şunlardır:
1.Hüzün
2.Kapalı alandan çıkamama korkusu
3.Duvarların üzerine gelme hissi
4.Kendini kötü hissetme
5.Boğulma hissi
6.Bayılma korkusu
7.Panik hali
8.Öfkeli hissetme
Kapalı alan korkusunun bazı fizyolojik belirtileri şunlardır:
1.Nefes daralması
2.Hızlı kalp atışı
3.Titreme
4.Terleme
5.El ve ayaklarda kitlenme
6.Göğüs sıkışması ve ağrısı
7.Ağızda kuruluk
8.Tuvalete gitme ihtiyacı
Kapalı Alan Korkusu Hangi Ortamlarda Açığa Çıkar?
İnsanlar günlük yaşantısında birbirinden farklı birçok kapalı alanda bulunurlar. Çalışma alanı, ofisler, seyahat sırasında kullandığımız vasıtalar bunlardan birkaçıdır. Hatta eğlence ve hoşça vakit geçirme aracı olsa bile sinema dahi kapalı alan korkusunu tetikleyebilir. Kişinin kapalı alan korkusunun temelinde yatan kaygıyı harekete geçiren birden çok ortam olabilir. Kişinin yaşadığı kapalı alan korkusunun büyüklüğü ile ilişkili olarak;
1.Kilitli odalar
2.Asansör
3.Uçak
4.Metro ve tüneller
5.İyi havalandırılmamış ve aydınlatılmamış dar mekânlar
6.Kıyafet değişim kabinleri
7.Döner kapılar
8.Kilitli araçlar
gibi ortamlarda kapalı alan korkusu açığa çıkar. Başka bir deyişle kapalı alan korku çeşitleri olarak da ifade edilebilir.
Kapalı Alan Korkusunu Nasıl Yenerim?
Kapalı alan korkusunu yenmek isteyen bireyin çevresi tarafından zorlandığı görülmektedir. Korkusunu yenmesi için iyilik yapmak isteyen yakınları kişiyi kapalı alanlara zorla veya ısrar ile sokma çabasına girer. Bu durum, kişinin korku halinde artmalara ve gerilimin kontrolsüz tırmanmasına neden olabilir.
Neticede bu yaklaşım kişinin kapalı alan korkusunun gerçek nedeni bilinemediğinden çözüme katkı sunmaz. Kapalı alan korkusunun bitkisel tedavisi de bulunmamaktadır. Korkunun üstesinden gelmek için uzman desteği almak çok önemlidir.
Uzman nezaretinde yapılacak psikoterapi yöntemleri ile kaygının nedeni bulabilir. Sorunun kaynağının belirlenmesi ile kişinin kaygıları giderilebilir. Böylece kapalı alanlarda yaşanılan korku giderilmiş olur.
Kapalı alan korkusu yaşayan bireylerin kaygıları kendisini ve çevresini zorlamaktadır. Asansör yerine merdivenler kullanılır, araç içinde yapılan seyahatler gerilimi arttırır. Kişinin kaygı ve endişe hali yakın çevresine de olumsuz etki etmektedir. Panik atak haline dönüşen korkular ise günlük yaşam konforunu tümden bozmaktadır. Kişisel çabalarla üstesinden gelinemeyen durumlarda uzman desteği almak gerekebilir.
Erdem Psikiyatri Merkezi, uzman personeli ve geliştirdiği yöntemlerle kişiye özgü çözümler sunar. Kapalı alan korkusu yaşayanlar ve yakınlarının başvurularından itibaren mahremiyete önem gösterilir. Korku durumunu giderilen bireyler daha konforlu bir hayat sürerler.
Kapalı alan korkusu yada klostrofobi tedavisi konusunda bilgi almak için erdempsikiyatri.com/iletisim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.