Obsesyon Nedir?
Obsesyon kişinin zihnine irade dışı giren ve zihninden çıkaramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. İnsanın isteği dışında zihnine giren bu dürtüler, kişi tarafından mantıkdışı ve saçma olarak değerlendirilir. Fakat bu düşünceler yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa anksiyete neden olurlar. Halk arasında bu anksiyete bozukluğu vesvese veya takıntı olarak isimlendirilir.
Kompulsiyon Nedir?
Obsesyonların neden olduğu sıkıntı ve huzursuzluğu eden olan davranışları ortadan kaldırmak amacıyla yapılan tekrarlayıcı düşünsel ve zihinsel eylemlerdir.
Arabayı kilitledim mi?
Elim kirlendi, temiz olmadı
Eşyalar düzgün olmadı, simetrik olmadı
Günah işledim
Ayıp bir şey düşündüm.
OKB Bozukluğa Sebep Olan Etmenler Nedir?
Obsesif - Kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak anlaşılamamakla beraber, çevresel ve biyolojik faktörlerin önemli rol oynadığı düşünülmektedir.
Çevresel Faktörler;
Obsesif - Kompulsif bozukluk rahatsızlığı olan kişiler çevresinde gerçekleşen olayların stres faktörlerini etkileyip bu rahatsızlığın artmasına sebep olabilir. Bu çevresel faktörler;
- Sosyal ve aile çevresinde yaşadığı stres
- Cinsel Taciz
- İş veya okulla ilgili değişiklikler veya problemler
- Evlilik, taşınma, çocuk sahibi olma gibi faktörler
- İnsanlarla ilişkilerinde yaşadığı travmalar ve kaygılar
- Kişinin sevdiği birini kaybetmesi
Biyolojik Faktörler;
İnsan beyninin normal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için beyinde bulunan nöron denilen sinir hücrelerine ihtiyacı vardır. Elektrik sinyalleri ile iletişim kuran nöronların kimyasallarında meydana gelen bozulmalar sonucunda Obsesif - Kompulsif Bozukluğuna neden olduğu tespit edilmiştir.
Obsesif Kompülsif Bozukluğun (OKB) Belirtileri Nelerdir?
Kontrol kompülsiyonları
Kirlenme obsesyonları
Dokunma kompülsiyonları
Hastalık obsesyonları
Cinsel obsesyonlar
Dini obsesyonlar
Temizleme - yıkama kompülsiyonları
Sıralama - düzenleme kompülsiyonları
Sayma kompülsiyonları
Tekrarlama kompülsiyonları
Biriktirme - saklama kompülsiyonları
Sakınma obsesyonları
Ankara Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisi
İlaç Tedavisi;
Obsesif Kompulsif Bozukluk rahatsızlığı yaşayan hastalarda seratonin üzerinde etkili olan ilaçlar oldukça yararlı olmaktadır. Antidepresan ilaçlar beyindeki seratonin düzeyini dengelemeyi sağlar. Bu grup ilaçlar Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisinde yaygın ve başarılı şekilde kullanılmaktadır.
İlaç tedavisinde ilk günlerinde hafif bulantı, baş ağrısı, uyku bozukluğu, midede rahatsızlıkları gibi geçici yan etkiler görülebilir. İlaçlar genellikle hastalar tarafından kullanımı kolay ve kullanımları sırasında herhangi bir sorun yaşanmayan ilaçlardır.
Bilişsel-Davranışçı Tedavi
Tedavinin amacı, obsesif-kompulsif bozukluğu olan hastaların ritüellerin gerçekleşmesini önleyerek korkularıyla yüzleşmelerini sağlamaktır. Hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Hastalar düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngü oluşmaktadır. Terapiler hastalığın tedavisinde özellikler kompülsiyon (tekrarlamalar) önlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bilişsel davranışçı tedaviler tedavi seçenekleri arasında en önemli yeri tutmaktadır.