Online Terapiye Yeniden Başlamak
Hayatımızda gerçekleşen pek çok olay gibi, terapi seanslarında da başlangıç ve bitiş, olumlu dönemler-sıkıntılı dönemler, ilerlemeler-gerilemeler olabilir. Bazen yaşamdaki beklenmedik ve istenmeyen değişiklikler sizi terapi görüşmelerinden ayrılmaya zorlayabilir. Herhangi bir zorunluluk olmasa da hayatınızda odaklanmak zorunda olduğunuz başka şeyler nedeniyle geçici bir mola verebilirsiniz. Bazen de bir mola vermek amacıyla terapiye ara verme kararı alabilirsiniz.
Normal yada online terapiye yeniden başlamak istediğinizde, tedaviye nasıl başlamanız gerektiğini merak edebilirsiniz. Terapistinize ne söylemelisiniz? Bazen ‘’geri döndüm’’ demek şeklinde vereceğiniz bir cevap sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle daha tatmin edici yanıtlar vermek isteyebilirsiniz.
Aslında, terapistiniz mola verdiğiniz için sizi yargılamayacak veya kınamayacaktır. Yalnızca niçin böyle bir süreç yaşadığınızla ilgili sorular soracaktır. Büyük olasılıkla öfke veya eleştiriyle değil, merakla yaklaşacaktır. Çünkü netice itibariyle terapi sorunlara çözüm bulma ve rahatlama aktivitesidir. Hiçbir etken terapinin bu özelliğini değiştiremez.
Çoğu terapist, online terapiye yeniden başlamak isteyen kişileri yadırgayarak değil gayet sıradan bir davranış sergilemiş olarak kabul eder ve o şekilde yaklaşım gösterirler. Hastalarının terapiyi bırakmadan önceki kazandıkları bilgi ve becerileri hatırlamalarına yardımcı olmak için, notları gözden geçirebilir ve hafızayı yenilemek için sorular sorabilir. Bunun dışında hiçbir yaklaşım uzman bir terapist yaklaşımı olamaz. Netice de olumsuz bir tepki ile karşılaşmayacağınız kesindir.
Terapistinizle yeniden bağlantı kurup terapiye yeniden başlamak için söyleyecek bir şey düşünemiyorsanız, atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
1. Terapistinize tedaviye geri dönmek istediğinizi net cümlelerle bildirin.
Çünkü terapistiniz,dolaylı olarak yapacağınız konuşmalardan ne demek istediğinizi hemen fark etmeyebilir. Düşünceleriniz ve niyetleriniz hakkında net olmak terapinin yeniden başlaması ve ilerleyen süreci hakkında olumlu yansımalara sebep olacaktır.
2. Henüz yapmadıysanız, neden ara verdiğinizi açıklayın.
Daha önceki terapiyi bitirme nedeniniz, terapistin zihninde sorulara ve endişelere sebep olmuştur. Terapi sürecine geri dönüşünüz, ayrılmadan önce çözülmemiş sorunların havasını temizlemek için bir fırsat olacaktır. Ayrıca yeni terapi süreci için de pozitif etki yapacaktır.
3. Mola sırasında ne yaptığınızdan bahsedin. Önemli olaylar veya değişiklikler oldu mu?
Terapistiniz zihinsel sağlığınızı iyileştirme stratejilerini ayarlamak için bu bilgilere ihtiyaç duyacaktır. Çünkü mola sonrası yeni sorunlar meydana gelmiş olabilir ve yeni terapi süreci bu sorunları gidermek üzerine kurulabilir.
4. Terapi için yeni hedefleriniz varsa onlardan bahsedin.
Bazen bir mola, ne istediğinizi veya neye ihtiyacınız olduğunu fark etmenizi sağlar. Belki de sorunlarınızın çözümü için bir süre dışardan gözlemlemek hem geldiğiniz noktayı görmek açısından hem de olayları daha iyi analiz etmeniz açısında önemli bir fırsat olmuştur. Bu durumu terapi için potansiyel hedefler olarak düşünebilirsiniz.
Netice de online-çevrimiçi terapiye yeniden başlamak için karar alarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürme taahhüdünüzü tekrar teyit ettiğiniz için çok daha güzel bir yaşama merhaba diyeceksiniz. Yolculuğunuzun yeni kısmı kesinlikle öncekinden daha faydalı olacaktır. Yeter ki terapiye isteyerek ve mutlu olarak katılın.
Terapi ile ilgili olarak her türlü sorularınız için Ankara merkezli Erdem Psikiyatri Merkezi 'nden destek alabilirsiniz.