Psikoloji Nedir?
Psikoloji tanımı geniş perspektiften ele alındığında insan zihnini inceleyen bilim olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda ruh bilimi olarak da adlandırılan bu alanda uzmanlık kazanan insanlara uzman psikolog denir. Psikologlar beynin özelliklerini ve bu özelliklere bağlı olarak gelişenleri anlamlandırarak hareket eder.
Sosyal bir bilim olan psikoloji aynı zamanda doğa bilimlerini de içine alır. Çünkü organizmaların direkt olarak gözlemlenebilen davranışları da psikolojinin inceleme alanına girer. Bu yüzden psikoloji bilimi ile insanların yanı sıra hayvanların davranışları üzerinde de çalışılabilir. İçsel süreçlerin yanı sıra kişiler arası iletişimi de inceleyen psikoloji, grup içi davranışları ve gruplar arası ilişkileri de inceler.
Psikolojinin Dalları Nelerdir?
Psikoloji ne demek konusunun açıklanmasının ardından psikolojinin dalları nelerdir konusuna odaklanmak daha doğru olacaktır. Psikolojinin birçok farklı dalı vardır. Bu bilime ait bazı ana dallar şu şekilde sıralanabilir.
Karşılaştırmalı Psikoloji
Bu alan, böceklerden primatlara kadar geniş bir yelpazede bir çok hayvan türünü inceler. Hayvanlara ait zihinsel ve davranışsal süreçler ile tarihi gelişim süreçleri bu alanın temel odak noktalarını oluşturur. Karşılatırmalı psikoloji aynı zamanda etoloji gibi hayvan davranışlarını inceleyen bilim dallarıy ilede yakından ilgilidir.
Kişilik Psikolojisi
İnsanlar yaşamları boyunca sürekli olarak çevreleri ile iletişim ve etkileşim halindedir. Karşılıklı etkileşimin neticesinde ise insanlar kendilerine özgü kalıcı davranış, duygu ve düşünce kalıpları geliştirirler. Söz konusu psikolojik kalıpları inceleyen dal kişilik psikoloji dalıdır.
Gelişim Psikolojisi
İnsanın yaşı ile paralel olarak ortaya koyduğu fiziksel ve zihinsel gelişim süreçlerini inceler. Bireyin yaşamı süresince aklını nasıl kullandığı, duyu organlarının nasıl geliştiği veya konuşma becerisinin hangi dönemde ve nasıl kazanıldığı gibi alanlara odaklanır.
Kantitatif Psikoloji
Yapılan araştırmalarda yer alan sayısal ve istatiksel modellemelerin uygulamasını kapsar. Buna ek olarak davranışsal verilerin incelemesini ve açıklamasını yapan istatiksel veriler elde etmeye yardımcı olan yöntemleri de takip eden psikoloji alt dalıdır.
Psikometrik Psikoloji
İnsanın zekasının, kişisel özelliklerinin, davranışlarının toplamını ele alarak ölçümünü yapan ve bunun tekniğiyle ilgilenen psikolojinin diğer bir dalıdır. Psikometrik psikologlar, insanların zekalarını, yeteneklerini, tutumlarını ölçmek için psikolojik testler geliştirir. Geliştirilen bu testler okullarda ve iş yaşamında kullanılabilir.
İnsan Psikolojisi Nedir?
İnsanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve onların altında yatan sebepleri insan psikolojisi sorgular. Her insan çevresinde gerçekleşen olaylara farklı tepki verir. Şartlar aynı olsa da ortaya koyulan fiziksel ve ruhsal tepkinin farklı olmasını belirleyen etken, kişinin psikolojisidir.
İnsanların davranış tarzları, zihinsel yapıları ile doğrudan ilişkilidir. Bundan dolayı psikolojisi bozuk olan insanlarda davranış bozukluklarının gözlemlenmesi normaldir. Örneğin sağlıklı bir bireyin verdiği tepkilere kıyasla davranış bozukluğu olan insanlar olaylara aşırı tepki gösterebilir veya tam tersi bir şekilde tepkisiz de kalabilirler.
Psikolojik olarak sağlıklı olmayan insanlara karşı anlayışlı davranılmalı ve psikiyatrik tedavi almaları noktasında bu kişiler desteklenmelidir. İnsan psikolojisi zihinsel bir süreçtir. İnsanların öz benliğinde ortak davranışlar yer almasına rağmen insanlar duygularını farklı şekillerde dışa vurur. Bundan dolayı insanın tabiatı iyice kavranmalı, verilen farklı tepkilerin psikolojik nedenleri üzerinde durulmalıdır.
Yetişkin ve çocuk psikoloji, online terapi, psikolojik test, psikiyatrik tedaviler ve diğer uzman psikolog hizmetlerimiz için https://www.erdempsikiyatri.com/ sayfası üzerinden Erdem Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz.
Psikolojinin Uygulama Alanları Nelerdir?
İnsanları ve hayvanları inceleyen psikoloji bilim dalının uygulama alanları şu şekildedir:
Çevre Psikolojisi:
İnsanın fiziksel çevresi ile etkileşimini inceler.
Trafik Psikolojisi
Trafik ve yol güvenliğinin sağlanması için sürücü adaylarının yeteneklerinin test edilmesi, sürücülerin trafikteki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesini kapsar.
Sağlık Psikolojisi
İnsanların hastalıklarla baş etme şekli, acıyı kavrayış şekilleri, doktorlardan aldıkları tavsiyeleri yerine getiriş biçimleri gibi konularda psikoloji biliminin sahip olduğu bilgi ve yöntemler ile yapılan çalışmalardır.
Klinik Psikoloji
Psikolojinin teorideki bilgilerinin pratiğe döküldğü alandır. Psikoterapi, psikolojik test veya farklı psikolojik hizmetler ile insanların kişisel gelişimine destek olmanın hedeflendiği alandır. Klinik psikologlar, insanların psikolojik, biyolojik, sosyolojik ve davranışsal yönlerini odak merkezi haline getirirler.
Danışmanlık Psikolojisi
İnsanların kendi kendilerine yetebilmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Genel olarak insanların kişisel sorunları ile ilgilenir.
Adli Psikoloji
Mahkemelerde uzmanlık kazanan kişiler, hakime yardımcı olur. Bu alandaki kişiler hapishane, ıslahevi, adli tıp enstitüleri ve hukuk kurumlarında görev alır.
Endüstri/Örgüt Psikolojisi
İş yerlerindeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların psikolojik durumlarının analizlerinin yapılması gibi konular üzerinde uzmanlaşılır.
Eğitim Psikolojisi
Eğitim teknikleri geliştirmenin yanı sıra öğrenci-öğretmen ilişkisinin iyileştirilmesi, öğrencilerin değerlendirilmesi gibi alanlarda çalışmalar yapılır.
Spor Psikolojisi
Bu alanda uzmanlık kazanan kişiler, spor ortamındaki davranışları incelemenin yanı sıra sporcuların odaklanma durumları, motivasyonları gibi konular üzerinde de çalışır.
İnsanın yaşam sürdüğü her alanda psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Tam bu noktada Erdem Psikiyatri'nin sunduğu hizmetleri incelemek ve ücretsiz ön psikolojik test imkanlarından faydalanmak için lütfen https://www.erdempsikiyatri.com/ sayfasını ziyaret ediniz.