Psikoz Nedir?
Psikoz nedir, psikoz beyinimizin bilgileri işleme sürecini etkileyen bir durumdur. Psikoz, bireyin gerçeklik ile iletişimini kaybetmesine neden olur. Psikoz Psikoz yaşayan bireyler gerçek olmayan şeylere inanabilir, bunları görebilir veya duyabilir. Psikoz ne demek, psikoz bir hastalık değil bir belirtidir. Psikoz çeşitleri farklı olmakla beraber, mental veya fiziksel hastalık, madde kulanımı, aşırı stres veya travma psikozun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Psikoz, kişileri ilk defa gençliğin ilerleyen yaşlarında veya yetişkinliğin ilk yıllarında etkileyen şizofreni gibi psikotik bozukluklardandır. Bu hastalığın neden özellikle genç yaştaki bireyleri etkilediği henüz doktorlar tarafından tam olarak anlaşılmış değildir. Psikoz ile ilgili olarak doktorlar ilk belirtileri (FED-Episode of Psychosis) tespit etmeden önce bile bireylerin düşünme ve davranışlarında değişiklikler meydana gelebilir. Bu süreç prodromal dönem olarak bilinir ve bazen günler, haftalar, aylar hatta yıllar boyunca sürebilmektedir.
Hem psikoz testi hem de psikoz tedavisi için Ankara 'da bilimsel gelişmelerin ışığında hizmet veren Erdem Psikiyatri Merkezi ‘ni ziyaret edebilirsiniz.
Psikozun Belirtileri Nelerdir?
Psikoz birden bire ortaya çıkan bir durum değildir. Genellikle teşhisten önce aşağıda sıralanan belirtiler oluşur. Bireyin ailesi veya kendisi rahatsızlık öncesi şu psikoz belirtileri gösterebilir.
1. Ders notlarında veya performansta düşüş
2. Odaklanma ve mantıklı düşünmede sorunlar
3. Diğer bireylerin yakınında kuşkulu hissetmek veya rahat davranamamak.
4. Kişisel bakım ve hijyen hususlarında aksamalar yaşamak
5. Normale oranla daha fazla bireysel zaman geçirmek
6. Durumun gerektirdiğinden daha fazla duygusal tavırlar göstermek
7. Bazı durumlarda duygusuz davranmak
8. Diğerlerinden farklı şeyler görmek, duymak veya hissetmek
9. Diğer insanların söylediklerine aldırış etmemek
10. Normal olmayan düşüncelere inanmak
11. Arkadaş çevresinden veya aileden uzaklaşmak
12. Kendi kendini umursamamak
13. Düzgün düşünememek veya dikkat bozukluğu yaşamak
Psikozun ana belirtileri ise şunlardır;
1. Halüsinasyon
Özellikle yalnız kalınan zamanlarda olmayan sesleri duymak, doku duyularına hitap eden açıklamakta zorluk yaşadığımız his ve dugulara sahip olmak ve normalde olmayan şeyleri görmek özelliklede insan şeklinde suretler görmek, halüsinasyonlara örnek olarak verilebilir.
2. Sanrılar
Hem bireyin yaşam anlayışı ile ilgili olmayan hem de dışarda ki kişilere anlam ifade etmeyen inançlar sergilemek. Örneğin, eylem ve duygularının başkaları tarafından kontrol edildiğine inanmak. Sıradan olaylara veya tesadüflere aşırı anlam yüklemek, sanrılar arasında sıralanabilir.
3. Düşünce Bozuklukları
İlişkili olmayan konular arasında geçişler yapmak, farklı düşünceler arasında bağlantılar kurmak.
4. Konsantrasyon Bozukluğu/Eksikliği
Psikoz, sebep olan unsura bağlı olarak yavaş veya hızlı ortaya çıkabilir. Yine çoğu durumda belirtiler yavaş başlar özellikle ilaç kullanımının sonlanması ile süreç hızlanabilir.
Psikozun Nedenleri Nelerdir ?
Her bir psikoz vakası kendine has özellikler taşımakla beraber her psikozun nedeni tam olarak belli değildir. Bununla birlikte psikoza neden olan bazı genel hastalık ve durumlar vardır. Bu hastalıklara geçmeden önce şu hususuda belirtmekte fayda var; uyku eksikliği, uyuşturucu kullanımı, aşırı alkol tüketimi gibi hususlarında psikozu tetikleyen yan etkenlerdir.
Psikoza sebep olan hastalıklar,
- Beyin Hastalıkları (Parkinson, Huntington vb.)
- Beyinde meydana gelen tümör ve kistler
- Alzheimer hastalığı
- HIV, sifiliz hastalıkları
- İnme
- Bazı epilepsi türleri
Psikoz Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Bazı psikoz tedavi yöntemleri şunlardır;
1. Hastanın Sakinleştirilmesi
Psikoz etkisindeki hastalar bazen yaşanılan tedirginlikten dolayı çevrelerine zarar verecek şekilde davranabilirler. Verilecek zararın önüne geçilebilmesi için hastanın sakinleştirilmesi iyi bir yöntemdir. Bu maksatla genelde doktorlar enjeksiyon veya sıvı ilaç kullanabilirler.
2. İlaç Tedavisi
Psikoz tedavisinde ilaçların etkinliği oldukça fazladır. Antipsikotik adı verilen bu ilaçlar genelde halüsinasyonları ve sanrıları azaltmada etkilidir. Psikozu kontrol altına almak için ilaç tedavisi genelde geçici bir dönem için kullanılmaktadır.
3. Terapi
Hastalar tarafından görülen veya duyulan şeylerin gerçek olup olmadığının anlaşılmasında ve ayrıca psikozun teşhisinde terapi yöntemi etkili bir yoldur. Özellikle, ilaçlar ile giderilemeyen rahatsızlılarda bu yöntem kullanılmaktadır.
Ankara Psikoz Tedavisi
Erdem Psikiyatri, psikoz teşhis ve tedavisi konusunda uzman kadrosu ile Ankara'da uzun yıllardır hizmet vermektedir.
Psikiyatri merkezimiz ile iletişime geçmek için lütfen erdempsikiyatri.com/iletisim bağlantısındaki iletişim sayfamızı ziyaret ediniz.