Çağımızın Sorunu Unutkanlık Hastalığı
Modern yaşam birçok kolaylığın yanı sıra stresi, hızı, koşuşturmayı da beraberinde getirir. Teknolojik aletlerle geçen sürenin artması, şehir hayatında birçok uyarana aynı anda maruz kalmanın sonucu olarak psikolojik rahatsızlar daha sık görülmeye başlandı. Bu rahatsızlardan en sık rastlananlarından biri de unutkanlık hastalığıdır. Kendiniz veya çevrenizde insanlardan sıkça “bu aralar çok unutkanım”, “tamamen aklımdan çıkmış” gibi cümleler duyarsınız. Bununla birlikte unutkanlık hastalığı, günlük yaşam kalitesini düşüren, iş hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Peki unutkanlık nedir? belirtileri nelerdir? ve nasıl tedavi edilir. Gelin bu sorunların detaylı cevaplarını ve çok daha fazlasını birlikte inceleyelim.
Unutkanlık Hastalığı Nedir?
Unutkanlık hastalığı genellikle yaşlılıkla beraber anılan bir hastalık gibi görünse de bu eksik bir kanıdır. Birçok fiziksel ya da psikolojik rahatsızlığa bağlı olarak da her yaşta görülebilir. Unutkanlık hastalığı anlamak için öncelikle beynin bilgiyi alma ve depolama sürecini bakmak gerekir.
Tüm bilgilerin saklandığı hafıza, uzun süreli ve kısa süreli hafıza olarak iki bölümden oluşur. Yeni öğrenilen bir bilgi önce kısa süreli belleğe alınır. Buradaki bilgiler tekrar edilmezse ve kodlanarak uzun süreli belleğe alınmazsa unutulur. Tekrar edilen bir şekilde kodlanan veriler ise uzun süreli belleğe alınır. Anılar, deneyimler, hatıralar hepsi uzun süreli bellekte bulunur. Uzun süreli belleğe aktarım işini beynin hipokampüs adı verilen bölümü gerçekleştirir. Eğer veriler kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçemiyorsa hipokampüs sağlıklı çalışmıyor demektir.
Unutkanlık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Unutkanlık hastalığı sebepleri herkeste farklılık gösterebilir. Burada belirleyici olan hastanın öyküsüdür. Her hastanın unutkanlığı hayatının başka alanlarına ait olabilir. Örneğin, biri isimleri, yediğini içtiğini unuturken, bir başkası yapması gerekenleri unutabilir. Yaşanılan durumun basit bir unutkanlık mı yoksa unutkanlık hastalığı mı olduğunu anlamak için gösterilen belirtilere dikkat etmek gerekir. Peki neler unutkanlık hastalığı belirtisi olabilir?
· Günlük yapılması gereken işlerin unutulması
· Okunan kitapların, izlenen filmlerin, sohbette yapılan konuşmaların hatırlanamaması
· Hızlı ve doğru karar verememe, birbirine karıştırma
· Olaylara karşı duyarsızlık ve ilgisizlik duyma
· Rollerinin gerektirdiği görevleri aksatma ya da tamamen unutma
· Kaybolma, daha önce gittiği bir yeri bile hatırlayamama
· Yüksek kaygı
· Depresyon
· Öfke hali
Unutkanlık hastalığı belirtileri, hastalığa neden olan sebepler neticesinde de farklılık gösterir. Birçok fiziksel rahatsızlık unutkanlık hastalığının nedeni olabilir. Bunlar;
· Tiroit bezinin yeterince çalışmaması
· Sinir sistemini etkileyen hastalıklar
· B12, folik asit gibi bazı vitaminlerin eksikliği
· Kafa travmaları
· Bazı ilaçların uzun süre kullanımı
Bazen de psikolojik bazı rahatsızlıklarda unutkanlık hastalığını beraberinde getirir. Yoğun kaygı bozuklukları ve depresyon gibi.
Unutkanlık hastalığı ve herhangi bir konuda bilgi almak bizlere danışmak alanında uzman ekibimizden faydalanmak için lütfen https://www.erdempsikiyatri.com/iletisim sayfamızdan bizlere ulaşınız.
Unutkanlık hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Unutkanlığın fiziksel veya psikolojik birçok nedeni olabilir. Bazen günlük yaşamın stresi, koşuşturması bile unutkanlığa sebep olabilir. Geçirilen fiziksel rahatsızlıkların bir etkisi olarak da unutkanlık ortaya çıkabilir. Sebep ne olursa olsun öncelikle beyinden kaynaklı bir sorun olup olmadığını anlamak için bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekir. Nörolojik bulgularda bir şeye rastlanmadığı durumlarda zaten nöroloji doktoru sizi psikiyatri doktoruna yönlendirecektir.
Unutkanlık Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Unutkanlık hastalığı nedeni tam olarak tespit edildiğinde aslında tedavi şeklini de belirlenmiş olur. Bu konuda unutkanlığın ölçülmesi için kullanılan unutkanlık testi ya da hafıza testleri vardır. Nöroloji doktoru öncelikle sorunun beyinde meydana gelen bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakar. Doktor gerekli görürse beyin aktivitelerini düzenleyen ilaçlar verebilir. Eğer nörolojik muayenede herhangi bir bulguya rastlanmazsa sorunun kaynağı psikolojik olabilir ve psikiyatri doktoruna yönlendirme yapılır. Psikiyatri doktoru gerekli muayeneyi yaptıktan sonra ilaçla tedavi önerebileceği gibi terapi alınmasını da önerebilir.
Unutkanlık hastalığı önüne geçmek için ya da unutkanlık hastalığı varsa daha fazla ilerlemesine engel olmak için bazı alışkanlıklar geliştirmek gerekir.
· Kitap okumak
· Bulmaca çözmek, yapboz yapmak
· Yabancı bir dil öğrenmeye çalışmak
· Hafıza güçlendirici oyunlar oynamak
· Arkadaşlarla vakit geçirmek
· Yeni bir şeyler öğreneceğiniz eğitimlere katılmak
· Günlük aktiviteleri planlamak
· Sağlıklı beslenmek, yeterli düzeyde vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme şekli geliştirmek
· Yeterli uyku
bu kapsamda yapabilecek aktivitelerden bazılarıdır.
Unutkanlık hastalığı önüne geçmek için hayat kalitenizi yüksek tutmalısınız. Kaygı ve stresten uzak durmalı ve küçük şeyleri dert etmemelisiniz. Ancak her şeye rağmen unutkanlığın önüne geçemiyorsanız ve günlük yaşamınız bu kapsamda olumsuz etkileniyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemelisiniz. Bu konuda https://www.erdempsikiyatri.com/ olarak bize ulaşabilirsiniz.