Konfüzyon (Bilinç Bulanıklığı) Nedir?
Halk arasında bilinç bulanıklığı olarak da anılan konfüzyon aniden gelişen klinik bir durumdur. Farklı durumlarda gelişim gösterebilen konfüze hali, kişinin zihninde ciddi etkilere sahiptir. Bu yüzden geç kalınmadan altında yatan nedenlerin araştırılıp üzerine gidilmesi gerekir. Sizler de mental konfüzyon nedir? Ankara konfüzyon tanısı ve tedavisi nasıl yapılır sorularının cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
Konfüzyon ve Benzer Rahatsızlıklar Nelerdir?
Konfüzyon, bir hastalık olmaktan ziyade semptom olarak kişinin zihnine etki eder. Kişinin bu halde bilinci açık olsa da çevresinde süregelen zaman ve yere karşı olan uyumunda bozukluk görülür. Bilinç bulanıklığı yaşayanlar alzheimer, beyin sisi ve letarji gibi farklı türde sorunlarla karşılaşabilir. Buradan yola çıkarak bilinç bulanıklığı belirtileri kendini farklı biçimlerde gösterebilir, demek mümkündür.
Kişinin bilinci, bir anda duraksayarak eskisi gibi faaliyet gösteremeyebilir. Aniden gelişen bu bilinç karışıklığı akut konfüzyon nedir, diye soran hastalara cevap niteliğindedir. Kişi kendini normalin dışında sayılabilecek, zayıf ve düşük bir zihin yapısına sahip hissediyorsa doktoruyla görüşmelidir.
Beyin Sisi
Beyin sisi, insanların bilişsel işlevlerini yerine getirme konusunda geçirdiği güçlüğü tanımlar. Zihinsel bulanıklık olarak da bilinen beyin sisi; çağımızın sorunu unutkanlık, duygusal çöküntü, dikkat bozukluğu ve daha birçok farklı belirtiyle kendini gösterebilir.
Alzheimer
Alzheimer, beyindeki bazı bölümlerinin yıllar içerisinde aldığı hasar sonucunda, başta bellek işlevleri olmak üzere entelektüel faaliyetlerin, günlük işlevlerin ve davranışların bozulmasıyla etkilerini gösteren bir hastalıktır. Demans hastalıkları arasında bulunan alzheimer, sıklıkla ileri yaştaki kişilerde görülür. Ankara alzheimer tedavisi için lütfen Ankara Psikiyatri Merkezi Erdem Psikiyatri ile iletişime geçiniz.
Alzheimer hakkında daha fazla bilgi için hemen https://www.erdempsikiyatri.com/alzheimer-tedavisi adresini ziyaret ediniz.
Letarji
Letarji, sürekli uyku haline neden olan ve kişilerin yaşam fonksiyonlarını minimum düzeye indiren bir hastalıktır. Bu hastalık, etkileri neticesinde sıklıkla koma ve bilinçsizlik hali ile karıştırılır. Oysa diğer durumların aksine, letarji hastalığı bulunan kişilerde refleks gözlemi yapılabilir.
Konfüzyon Neden Olur?
Konfüzyon nedenleri bilişsel ve psikolojik etkenlere bağlı olarak farklı şekillerde gelişim gösterebilir Bu yüzden konfüzyonu tek bir nedene bağlı olarak incelemek mümkün değildir. Konfüzyonun gelişmesine neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:
●Alkol
●Travmatik durumlar
●Oksijen azlığı
●Kullanılan birtakım ilaçlar
●Kan şekeri dengesizliği
●Epilepsi gibi bazı nörolojik hastalıklar
●Kafa darbeleri
●Beyinde alışkanlık yapan maddelerin kullanımında aniden kesilme
Alkol
Aşırı derecede alkol kullanımının verdiği sarhoşluk, konfüzyonu tetikleyen etkenler arasındadır. Dolayısıyla alkol bağımlılığı ya da yüksek alkollü içki kullanımı durumunda bilinç bulanıklığı kendini belli edebilir. Bu yüzden alkol tüketimini sınırlandırmak, konfüzyondan kaçınmak için önemli bir tedbir olacaktır.
Travmalar
Kafa bölgesine alınan darbeler, bilinç bozukluğu üzerinde etkili olan unsurlardan biridir. Aynı zamanda yaşanan travmalar, kişide aniden gelişen bir konfüzyona da neden olabilir. Dolayısıyla travmalar da bilinç bozukluğuna yol açan etmenler arasında sayılır.
Oksijen Azlığı
Bilinç bulanıklığı yaşayan kişilerin bazıları oksijen eksikliğinden dolayı bu sorundan şikayet edebilir. Zira bazı olayların sonucunda kişinin beynine yeterli miktarda oksijen ulaşmazsa bilinç bulanıklığı yaşayabilir. Bu yüzden kişinin açık havadan faydalanıp su ihtiyacını karşılaması konfüzyona uğramaması için önemlidir.
İlaçların Yan Etkileri
Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, bilinç bulanıklığının nedenleri arasında sayılır. Çünkü kullanılan bu ilaçların bazıları toksin maddelere sahip olduğu gibi bazıları da vücutta birtakım belirtilerin görülmesine neden olur. İşte, bu belirtilerden biri de konfüzyondur.
Migren
Migren, ataklarla birlikte gelen nörolojik bir hastalıktır. Migrenin konfüzyona neden olabileceği, uzmanlar tarafından saptanmış bir gerçektir. Zira migren krizleri öncesinde beyinde bazı olumsuz faktörlerin öne çıktığı gözlemlenmiştir.
Konfüzyon Belirtileri
Konfüzyon belirtileri değişkenliğe sahip olsa da içlerinden bazıları, insanlar arasında sıklıkla görülen durumlardır. Bunlar, kişinin gündelik hayatına doğrudan etki eden ve bilinci üzerinde zararlı etkilere sahip olan belirtilerdir. Konfüzyonu tanımlayan belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
●Dikkat dağınıklığı
●Kafa karışıklığı
●Çevreyi algılamakta güçlük
●Yer ve zaman oryantasyonunda bozulma
●Mantıklı cümleler kuramama
●Bellekte meydana gelen zayıflama
Şaşkınlık
Bilinç bulanıklığı yaşayan bir kişide en önemli belirti olarak şaşkınlık durumu gözlemlenir. Bu şaşkınlık durumu, kişinin gün boyu yaşayabileceği bir belirtidir. Önemli bir bilinç bulanıklığı belirtisi olan şaşkınlıkta, kişi çevresinde bulunan her şeye karşı yabancılık hisseder. Bu yüzden de şaşkınlığını gizleme konusunda başarılı olamaz.
Davranış Bozukluğu
Bilinç bozukluğu yaşayan kişi, uyanık olsa dahi beyninde işlevsel bir sorun vardır. Bu yüzden kendisine sorulan sorulara mantıklı cevaplar veremeyebilir. Hatta sorulan soruları algılama konusunda da güçlük çekebilir. Bu yüzden işlev bozukluğu, konfüzyona sahip olan kişilerde gözlemlenen bir belirtidir.
Konfüzyon Ne Kadar Sürer?
Konfüzyon durumundan muzdarip olan kişilerin, başta sersemlik olmak üzere diğer bilinç faaliyetlerinde meydana gelen bozukluklar gün boyu devam eder. Kişi, bu durum karşısında eski bilinç akışına kavuşmak için hava ve su aracılığıyla oksijenden faydalanabilir.
Bilinç bulanıklığı, halk arasında koma ya da letarji gibi durumlarla karıştırılsa da aralarında bariz farklar mevcuttur. Zira patolojik bir uyku hali olan letarjide kişinin kendine ve çevresine olan dikkatinde azalma gözlemlenir. Burada kişi, hafif bir uyarıyla uyanıp sonrasında tekrar uyuyabilir.
Oysaki bilinç bozukluğu yaşayan kişi, uyanıkken bu belirtileri gösterir. Dolayısıyla bu halin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini hesaplamak mümkün değildir.
Konfüzyon Sebepleri Nelerdir?
Konfüzyon, normal kişilerin gündelik hayatlarında karşılaştığı bir durum ile gelişim gösterebileceği gibi hastalıklar, ilaçlar ve bazı travmatik olayların sonrasında da ortaya çıkabilir. Kişi, uyanıp tamamen kendine geldiği kısa zaman aralığının dışına taşan bir sersemlik hali hissediyorsa bunun sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
●Hipoglisemi
●Hiperglisemi
●Hipotermi
●Hipertermi
●Uyarıcı maddeler
●Psikedelik maddeler
●Hormonal bozukluklar
●Bazı antidepresan türleri
'Antidepresan İlaçlarla İlgili Yanlış İnanışlar' isimli içeriğimiz için https://www.erdempsikiyatri.com/antidepresan-ilaclarla-ilgili-yanlis-inanislar adresini ziyaret ediniz.
Böbrek yetmezliği de konfüzyona sebep olan etkenler arasındadır. Zira karaciğerde üretilen üre, böbreklerden süzülerek vücut dışına atılır. Böbrek yetmezliği durumunda ise vücuttan atılamayan üre, birikme durumunda kalarak kişinin bilinç bulanıklığı yaşamasına neden olur.
Konfüzyon Tanısı ve Tedavisi
Bilinç bulanıklığı tedavisi için ilk etapta kişiye glukoz testi yapılır. Bu testin yardımıyla kişinin kanında bulunan glikoz miktarı tespit edilir. Bu aşamada, kanda bulunan glikoz miktarının uç seviyelerde olması hastalığın tanısı için önemlidir. Üstelik konfüzyon tanısı için yapılan birtakım karaciğer fonksiyon testleri de bulunur. Bu testlerin aracılığıyla hastanın karaciğer durumu, detaylı bir şekilde incelenebilir.
Kişiler konfüzyon nasıl geçer, diye merak etmekte haklı olsalar da bu durumun kesin bir tedavisi yoktur. Sadece yapılan bazı genel test ve tedaviler, görülen belirtilere yönelik yapılır. Konfüzyona neden olan etkenler tespit edildikten sonra bunları geçirecek tedavi yöntemleri belirlenmeye çalışılır.
Kan şekeri seviyesi de konfüzyon durumu üzerinde etkilidir. Zira kan şekeri değerlerinin yüksek olması bilinç bulanıklığı karşısında risklidir. Bu yüzden uzmanlar, tedavi yöntemleri arasında kan şekerine denge getirebilecek faktörlere yönelir.
Ankara konfüzyon tedavisi, bilinç bulanıklığı, alzheimer, beyin sisi ve letarji gibi sorunların çözümü nasıl geçer diye merak ediyorsanız Erdem Psikiyatri ile iletişime geçebilirsiniz.