Regresyon terapisi, psikoterapi yöntemlerinden biri olup bireylerin geçmiş deneyimlerine geri dönerek yaşadıkları duygusal travmaların kökenini bulmayı ve başa çıkmayı amaçlar. Terapi, bilinçdışında saklı kalmış ve bireyin mevcut yaşamında çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olan anıların yeniden işlenmesine dayanır. Bununla birlikte regresyon terapisi, hipnoz ya da rahatlatıcı bir rehberlik altında uygulanabilir. Kişinin çocukluk döneminden doğum öncesi anılara kadar geri gitmesini sağlayarak hatırlayamadığı duygusal yükleri keşfetmesine destek olur.
Terapi sürecinde birey, güvenli bir terapötik ortamda geçmiş deneyimlerini yeniden yaşar ve bu olaylar üzerindeki duygusal etkileri yeniden değerlendirir. Terapist, anılarla yüzleşme sırasında bireye rehberlik eder ve travmatik olayların yeniden işlenmesini sağlar. Geçmiş yaşam terapisi; anksiyete, depresyon, fobiler ve stres bozuklukları gibi çeşitli psikolojik durumların tedavisinde kullanılabilir fakat herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle terapinin uygulanacağı kişinin psikolojik durumu dikkatle değerlendirilir.
Psikolojide Regresyon Nedir?
Psikolojide regresyon, bireyin stresli ya da travmatik bir durum karşısında daha önceki gelişim dönemlerine ait davranış ve düşünce kalıplarına geri dönmesini ifade eden savunma mekanizmalarından biridir. Genellikle yetişkin bireylerin yaşadığı bu durum, yoğun duygusal ya da psikolojik baskı altındayken çocukluk dönemine özgü davranışların sergilenmesiyle ortaya çıkar.
Regresyon, bireyin içinde bulunduğu zorlayıcı duruma uyum sağlamasına yardımcı olan geçici bir kaçış mekanizması olarak da görülür. Örneğin; bir yetişkinin duygusal bir kriz anında ağlayarak tepki vermesi ya da daha basit ve bağımlı davranışlar sergilemesi, regresyon olarak adlandırılabilir. Bununla birlikte mekanizma, bireyin bilinçdışı bir şekilde daha güvenli ve rahat hissettiği bir döneme dönmesine de yardımcı olur.
Regresyon Nedir Gelişim Psikolojisi?
İnsan bilinci, üç ayrı kategoriye ayrılır. İlk kategoride yer alan bilinç, bireyin farkında olduğu düşünce, duygu ve olayları içerir. Bu aşamada kontrol, bireyin kendisindedir. Öte yandan insanların farkında olmadığı ancak yaşamını etkileyen duygu ve düşünceler de bilinçaltı düzeyde yer alır. Süperbilinç ise kişinin ruhunu temsil eden bir kavram olarak aslında olmak istediği kişiyi yansıtır.
İnsanlar, anne karnında bulunduğu dönemden itibaren yaşadığı olayları ve hissettiği duyguları bilinçaltına kaydetmeye başlar. Tüm bu anılar hatırlanmasa dahi bilinçaltında depolanır ve kişinin yaşamını etkiler. Özellikle anne karnı ve erken çocukluk dönemi, bireyin gelişim sürecinde kritik öneme sahiptir. Yetişkinlik dönemindeki pek çok psikolojik sorunun kaynağını oluşturma potansiyeli taşır.
Regresyon terapisi, insanların geçmişte yaşadıkları olayları yeniden deneyimlemesine yardımcı olarak sorunları çözmelerine olanak tanıyan bir yaklaşımdır. Çocukluk döneminde yaşanan olaylar her ne kadar basit görünse de yetişkinlik evresinde duygusal sorunlara neden olabilir. Bu durum, çocukların olayları yanlış anlaması ya da gereksiz anlamlar yüklemesiyle açıklanabilir. Geçmiş yaşam tedavisi ise bireyin yanlış anlamaları yeniden gözden geçirmesini sağlayarak bilinç ve bilinçaltı arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu sayede kişinin duygusal ve psikolojik dengesinin yeniden sağlanması hedeflenir.
Regresyon Terapisi Nasıl Yapılır?
Geçmiş yaşam terapisi olarak da isimlendirilen yöntem, sadece deneyimli terapistler tarafından yapılır. Kendi içerisinde farklı aşamalardan oluşan tedavi, aşağıdaki adımlar izlenerek uygulanır:
Ön Görüşme
Seans öncesinde danışanla ön görüşme yapılır. Görüşmede danışanın yaşadığı psikolojik ve duygusal problemler hakkında bilgi alınır ve ardından soruna olan bakış açısı öğrenilir. Aynı zamanda daha önce teşhis konulan psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar, kullanılan ilaçlar, alınan tedaviler ve genel sağlık durumu hakkında detaylı bilgi edinilir.
Ön görüşmede kişinin ailesini, işini ya da kardeşini kaybetme gibi travmatik olaylar yaşayıp yaşamadığı öğrenilir. Bu aşama ise ortalama 15 dakika sürer. Terapistin, danışanı hangi döneme götüreceği ve neler soracağı ön görüşmede verilen bilgilere göre belirlenir.
Transa Geçme
Danışan, sessiz ve uygun sıcaklıkta bulunan bir odaya alınır. Koltuğa oturması ardından özel tekniklerle transa geçmesi sağlanır. Bu süreçte transa geçmeyi kolaylaştırmak için hafif bir müzik kullanılabilir.
Geçmişi Yaşama
Transa geçen bireye uygulanan özel teknikler, kişinin geçmişini yeniden yaşamasına imkan tanır. İlgili süreçte ilk olarak bireyin duygularının açığa çıkarılması hedeflenir. Duyguların açığa çıkmasının ardından ise olumsuz etkiye neden olan kişi ya da olaylar hatırlanır.
Danışan, hafif transta olduğu için hatırladıklarını yeniden yaşıyor gibi hisseder. Terapist, soruları ve yönlendirmeleriyle o dönemde yaşadıklarını ortaya çıkarmayı, olumsuz duyguları dönüştürmeyi hedefler.
Değerlendirme
Tedavinin ardından danışanla değerlendirme görüşmesi yapılır. Elde edilen farkındalıkların pekiştirilmesi ve bunların hayata olumlu yansıması, görüşmeyle pekiştirilir.
Regresyon terapisi, ortalama 100-120 dakika sürer. Bireylerin sorunlarına bağlı olarak bu süre daha uzun ya da daha kısa olabilir. Aynı zamanda yaşanan psikolojik problemlere bağlı olarak danışanların alması gereken seans sayısı farklılık gösterir. Etkili sonuçlar için genellikle 3 seans tedavi tavsiye edilir.
Regresyon Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Geçmiş yaşam terapisi, psikolojik ve duygusal açıdan çeşitli faydaları beraberinde getirir. Söz konusu faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
● Geçmişte yaşanan bazı travmatik olaylar bilinçaltında saklanır. Kişi, farkında olmasa dahi geçmişte yaşadığı olaylar bugünkü yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Uygulanan tedaviyle danışanlar geçmişiyle yüzleşir ve yaşanan travmaları çözüme kavuşturur.
● Anne karnından itibaren yaşanan olaylar bilinçaltında birikmeye başlar. Burada depolanan inançlar ve korkular hem farklı duygusal sorunlara hem de kişisel gelişimin engellenmesine yol açabilir. Uygulanacak tedaviyle engeller kaldırılır ve duygusal sorunlar giderilir.
● Nedensiz görünen korkuların ve fobilerin kökeninin keşfedilmesine imkan tanır. Danışanlar, geçmiş yaşam terapisi sayesinde korkularının arkasındaki nedenlerin farkına varır.
● İlişkilerde yaşanan problemlerin bir kısmının temelinde bireylerin bilinçaltında yer edinen travmalar vardır. Uygulanacak tedaviyle travmaların nedenleri anlaşılır ve çözülmesi sağlanır.
● Danışanlar, geçmişte yaptıkları hatalardan dolayı suçluluk duygusuna sahip olabilir. Suçluluk duygusu ise yaşamın neredeyse her alanını olumsuz etkiler. Regresyon terapisi ile danışanlar, hatalarıyla yüzleşir ve geçmişlerini yeniden yaşayarak söyleyemediklerini dile getirir. Bu sayede suçluluktan kaynaklı utanç duygusu ortadan kaldırılır.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra tedavi, bazı fiziksel semptomların ortadan kalkmasına da katkıda bulunabilir. Bilinçaltındaki olayların neden olduğu baş ağrısı gibi fiziksel etkiler, geçmiş yaşam tedavisiyle giderilir.
Regresyon Tedavisi Zararları Nelerdir?
Regresyon tedavisi, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler ve travmaların yeniden yaşanmasını sağlayarak hem duygusal hem de psikolojik problemlerin çözülmesine katkıda bulunur. Ancak terapinin yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip olmayan terapistler tarafından uygulanması, farklı zararlara neden olabilir. Bu tip durumlarda ortaya çıkan zararlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
● Geçmişte yaşanan travmatik olayların ve duyguların yeniden hatırlanması, bireylerin tekrardan travmatize olma olasılığını artırır. Buna bağlı olarak danışanın psikolojik sorunları daha da kötüleşebilir.
● Tedavi sırasında hafif trans halinde bulunan bireyler yanlış anıları hatırlayabilir. Terapistin yanlış yönlendirmeleri ve danışanın kendi hayal gücü, bu durumun en önemli nedenleridir. Yanlış anılar ise danışanların duygusal durumlarını daha karmaşık hale getirir.
● Yanlış uygulama ve yönlendirmeler, bilinç ile bilinçaltı arasındaki dengesizliğin artmasına neden yol açar. Dengesizliğin derinleşmesi, sorunların büyümesiyle sonuçlanır.
Yukarıdaki zararların yanı sıra uygulama sırasında yaşanan yoğun duygular, danışanlarda kalp çarpıntısına ve benzeri rahatsızlıklara neden olabilir. İlgili sorunlar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan bireylerde daha fazla görülür.
Regresyon Terapisi Türleri
Regresyon tedavisinde farklı yaklaşımlar ve teknikler kullanılması mümkündür. Yaygın olarak kullanılan regresyon terapisi türleri aşağıdaki gibidir:
Hipnozla Regresyon Terapisi
Hipnozun kullanıldığı terapi yöntemi, yaş geriletme teknikleriyle geçmiş yaşamlara gitmeyi gerektirmez. Bunun nedeni ise hipnoz sayesinde bilinçdışı süreçlerinin de kullanabilmesi ve bu sayede problemlerin çerçevesinin çizebilmesidir. Terapide hipnoz olarak ifade edilen süreç ise hafif trans halidir. Tedavi sırasında hipnoz altına alınan danışanlarda rehberli görselleştirme ve telkin teknikleri kullanılır. Böylece geçmişte yaşanan travmatik anılar hatırlanır ve olumsuz durumlarla yüzleşilir.
Hipnoz, danışanların odaklanmasını kolaylaştırır. Bu sayede geçmiş deneyimlerin detaylı bir şekilde ele alınması mümkün olur. Aynı zamanda bu durum yapılan terapinin verimliliğini de artırır. Yüksek verimlilik ve başarı nedeniyle hipnozla regresyon tedavisi öncelikli tercihler arasında yer alır.
Yaş Geriletme ile Regresyon Terapisi
Danışanda hipnotik zihin durumu oluşturarak adım adım geçmişe dönmesinin sağlandığı yöntem, yaş geriletme ile regresyon tedavisi olarak adlandırılır. Tekniğin odak noktasında ise çocukluk dönemi vardır.
Bilimsel araştırmalar, insan zihninin masallama ve yanlış anılar oluşturma özelliğinin çocukluk döneminde etkin olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle çocukluk dönemindeki anıların gerçekliği tartışmalı kabul edilir. Ancak burada önemli olan anıların gerçek olup olmaması değil, birey için ne anlama geldiği ve oluşturduğu etkidir. Uygulanan teknikle bireylerin bu anıları anlamaları ve hatıralardan kaynaklı duygusal sorunları aşmaları hedeflenir.
Geçmiş Yaşam Terapisi
Geçmiş yaşam terapisinde hafif trans halinde olan hastaların geçmiş yaşamlarına gitmesi sağlanır. Bu sayede geçmişte yaşanan olaylardan kaynaklı duygusal ve psikolojik sorunların anlaşılması kolaylaşır.
Modern Tıbbın Rahatsızlıklara Regresyon Terapisine Bakış Açısı
Regresyon terapisi, bireylerin geçmiş yaşantılarına dönerek mevcut rahatsızlıklarının kaynağını bulma ve çözme hedefiyle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Metodun özellikle travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve kaygı bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklarda olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
Modern tıbbın bakış açısıyla regresyon terapisi, alternatif ve destekleyici bir yöntem olarak kabul edilir. Psikoterapi ve psikiyatri alanında bu tür tedaviler bireyin geçmiş yaşantılarını anlamlandırarak bilinçaltındaki çözülmemiş travmaların üstesinden gelmesine yardımcı olur. Bilişsel-davranışçı terapi gibi kanıta dayalı yöntemlerle birlikte kullanıldığında regresyon tedavisinin kişinin ruh sağlığı üzerinde olumlu ve bütüncül bir etki yaratması mümkündür.
Regresyon Terapisi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Travma sonrası stres bozukluğu gibi travmatik yaşantıların neden olduğu ruhsal sorunlar, regresyon terapisi ile ele alınabilir. Bu tür durumlarda birey, travmatik olayı yeniden hatırlamak istemese de bilinçaltında bu deneyim hala aktif olarak varlığını sürdürür.
Tedavi, danışanın bilinçaltına inerek travmatik anıları gün yüzüne çıkartır ve anılarla yüzleşmesini sağlar. Tedavi boyunca travma tekrardan yaşanır ve bu sayede kişi, olayın üzerindeki duygusal yükten kurtulma fırsatı bulur. Bunun yanı sıra tedavi yöntemi aşağıdaki alanlarda da kullanılır.
Anksiyete ve Kaygı Bozukluklarında Kullanımı
Anksiyete bozuklukları ve sürekli kaygı hali, pek çok bireyin yaşam kalitesini düşüren ciddi sorunlardır. Regresyon terapisi ise kaygı durumlarının kökenini anlamaya yardımcı olur. Bireyin geçmiş deneyimleri ya da bilinçaltında yer alan bastırılmış duygular, bugünkü anksiyete belirtilerine neden olabilir.
Terapi sürecinde duyguların kökenine inilerek danışanın geçmişte yaşadığı olaylara verdiği tepkiler değerlendirilir. Aynı zamanda bireyin mevcut stres faktörlerine daha sağlıklı bir şekilde yanıt vermesi sağlanır.
Depresyon Tedavisi
Geçmiş yaşam terapisi, depresyonun altında yatan sebepleri araştırmak için de kullanılır. Depresyonun kaynağı bazen kişinin geçmişte yaşadığı ancak bilinçli olarak hatırlayamadığı bir travma, kayıp ya da diğer olumsuz olaylar olabilir. Tedavide, depresyonun köklerine inilir ve danışanın bilinçaltında gizlenen bastırılmış duygular açığa çıkarılır.
Geçmişteki olumsuz deneyimlerle yüzleşmek, duygusal yüklerin hafiflemesine ve bireyin depresif ruh halinden çıkmasına destek olur. Aynı zamanda danışanın kendine dair farkındalığını artırarak daha sağlıklı bir zihinsel denge kurmasına imkan tanır.
Çocuklara ve Ergenlere Regresyon (Geçmiş Yaşam) Terapi Nasıl Uygulanır?
Ergenlerin ve çocukların zihinsel gelişimleri devam ettiği için regresyon terapisi mutlaka deneyimli ve bu alanda uzman bir terapist tarafından yürütülmelidir. Tedavi sürecinde ise terapistler, çocuğun ya da ergenin güvenli bir ortamda olduğunu hissetmesine imkan tanır. Ayrıca çocukların ve gençlerin gelişimsel düzeyleri göz önünde bulundurularak terapi sırasında kullanılan dil ve yöntemler buna uygun şekilde belirlenir.
Regresyon terapisinde çocuklar ya da ergenler öncelikle rahatlama süreciyle derin bir trans haline yönlendirilir. İlgili süreç bilinçaltındaki olumsuz anıların, travmaların veya korkuların ortaya çıkarılmasıyla devam eder. Terapist, anıların yeniden yaşanması sırasında kişiye rehberlik ederek hatıraların güvenli ve kontrollü bir şekilde işlenmesini sağlar. Çocuk ve ergenlerin terapi sırasında ortaya çıkan duygusal tepkilerini anlamak, sürecin olumlu sonuçlanması için kritik öneme sahiptir.
Hamilelere Regresyon (Geçmiş Yaşam) Terapisi Nasıl Uygulanır?
Gebelik döneminde olanlara geçmiş yaşam tedavisi hem hamileliğin rahat geçirilmesi hem de annelik sürecine geçişin kolaylaştırılması için uygulanır. Bunların yanı sıra gebelikte ciddi duygusal sorunlar yaşayanları rahatlatmak ve problemleri gidermek için de regresyona başvurulabilir.
Hamilelere yönelik regresyon terapisi ile yetişkinlere yönelik olan tedavi arasında önemli farklılıklar yoktur. Ancak burada da deneyimli terapistlere ihtiyaç duyulur. Bunun nedeni ise hamilelikten kaynaklanan hormon ve duygu değişimleridir. Gebeliğin getirdiği psikolojiye hakim olmayanların ilgili psikoterapi yöntemini uygulaması mümkün değildir.
Online Regresyon (Geçmiş Yaşam) Terapi Hizmeti
Yüz yüze terapinin mümkün olmadığı durumlarda online regresyon tedavisine başvurulur. Söz konusu terapi, çevrim içi ortamda gerçekleştirilir. Danışan, sıcaklığı uygun seviyede olan rahat bir ortamda terapiye girmelidir. Ardından terapist, online olarak danışanı hipnotik duruma yönlendirir ve bireyin bilinçaltına ulaşmasını sağlar. Danışanın verilen komut ve talimatlara uyması, uygulamanın başarılı olması açısından son derece önemlidir.
Ankara Regresyon Terapisi Hizmeti
Regresyon terapisi, danışanların geçmiş yaşamlarından kaynaklı duygusal ve psikolojik sorunlardan kurtulmasını hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir. Söz konusu tedavi ile danışanlar, geçmişte yaşadıkları ve bugünlerini olumsuz etkileyen olaylarla ve duygularla yeniden yüzleşir. Böylece olayların ve duyguların neden olduğu olumsuzluklar çözüme kavuşturulur.
Erdem Psikiyatri, Uzman psikiyatrist ve psikologlardan oluşan ekibiyle danışanlarına gereksinimlerine uygun geçmiş yaşam terapisi uygular. Bu noktada geçmişten gelen olumsuzlukların giderilmesi için kişiye özel uygulamalar yapılır. Ankara regresyon terapisi hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu talebinde bulunmak için klinikle iletişime geçebilirsiniz.
Ankara Regresyon Terapisi Yaptıranlar Yorumları
Ankara regresyon terapisi yaptıranların yorumları incelendiğinde bilinçaltında biriken yaşanmışlıkların ne kadar önemli olduğunu fark etmek mümkündür. Tedaviden yararlananların; duygusal rahatlama yaşadığı, korkularının azaldığı, ilişki sorunlarını aştığı ve kendilerini daha iyi anladıkları yönünde yorumları mevcuttur.
Sıkça Sorulan Sorular
Regresyon Ne Zaman Uygulanır?
İnsanların nedensiz korkularını, geçmişte yaşadığı travmalarını ve bastırılmış duygularını ortadan kaldırmak istemesi halinde regresyon terapisi uygulanabilir.
Freud Regresyonu Nedir?
Freud’un regresyon anlayışına göre psikolojik ve duygusal sorunların çözülmesi için altında yatan durumların kökenine inmek gerekir.
Regresyon Tek Başına Yapılır mı?
Terapi, alanında deneyimli ve uzman bir terapist kontrolünde yapılmalıdır. Tek başına yapılması mümkün değildir.