Psikiyatrist Nedir, Kimdir ve Ne İş yapar?
Tıp fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçen hekimlere Psikiyatrist denir. Tanı koyma ve tedaviye eşlik eden ilaçları reçetelendirme yetkisine sahiptirler. Psikiyatristler, Psikiyatrik sorunların tanı ve tedavisi hakkında bilimsel ve tıbbi temeller üzerinde güncel, gerçekçi çözümler üretmektedirler. Tıbbi yaklaşımın özünde sorunun doğru tanımlanması en önemli husustur. Gerçekçi çözümler ancak sorunu doğru anlama ve doğru tanımlar üzerinden üretilebilir.
Psikiyatrinin gelişme sürecinin getirdiği özellikler de göz önüne alınarak tanı ve tedavi süreçlerinin bilimsel tıbbi süreçler üzerinden ilerlemesi özellikle önemlidir. Psikiyatri tanı ve tedavi hizmetlerinde spekülatif yöntemlerden uzak, kanıta dayalı çözümler üretme ilke edinilmelidir.
Psikiyatristlerin Tedavi Ettiği Hastalıklar
Psikiyatristler tarafından tedavi edilen hastalıkları başlıca Bipolar Bozukluk, Sosyal Fobi, Panik Atak , Depresyon, Distimi, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Uyku Bozuklukları, Yeme Bozuklukları, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu , Şizofreni ve benzeri bozukluklar olarak tanımlayabiliriz.
Psikolog Nedir, Kimdir ve Ne İş yapar?
Psikolog olmak lisans eğitimlerini üniversitelerin edebiyat fakültelerinde bulunan psikoloji bölümünde tamamladıktan sonra, tercihen yüksek lisans yaparak psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşabilen, zihinsel desteğe ihtiyaç duyduğumuz zaman başvurmamız gereken kişilere Psikolog denir.
İnsan vücudu hem zihinsel hem bedensel olarak birçok fonksiyona sahip olan bir sistemdir. Kimi zaten hemen hemen her insan bedensel veya zihinsel desteğe ihtiyaç duyabilir. Klinik psikologlar, danışanlarının yaşadığı güçlüklerin üstesinden gelmede, genel adı psikoterapi olan tedavi yöntemini kullanır.
İlaç tedavileri ve Psikoterapiler tek başlarına kullanılabileceği gibi, bütüncül bir iyileştirme programının birlikte kullanılan ve faydalanılan bileşenleri de olabilirler. Hangi yöntemin kullanılacağına uzman psikolog ve danışan birlikte karar verirler.
Psikologların Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar
Psikologlar, tedavi ettiği rahatsızlıklar ve verdiği hizmetler başlıca psikolojik danışmanlık, Aile ve Çift Terapisi (evlilik) terapisi veya bireysel terapi, Ebeveyn Danışmanlık , Analitik Çocuk Terapisi, Cinsel Terapi, Hipnoterapi ve hipnoterapi ile tedavi edilebilen rahatsızlıklar, boşanma danışmanlığı ve EMDR (Yetişkin ve Çocuk) olarak sıralayabiliriz.
Psikologlar eğitim alıp uzmanlaştıkları alanlarda çalışma yetkilerine sahiptir. Psikolog seanslarına gitmeden önce psikolog hakkında daha fazla bilgi almak seans verimini arttırmaya yardımcı olacaktır.
Psikologlar; yetişkin, aile veya çocuklara destek verebilir.
Peki Psikolog Ne Yapmaz?
Psikologlar, psikiyatristler gibi danışan kişilere ilaç yazamaz. Ayrıca seans içinde paylaşılan bilgileri seans dışında olan birisine paylaşamaz.
Ayrıca insanlarla konuşma konusunda çekingenliği olan insanlar için, psikologlar hiçbir şekilde danışan kişiye yargılayamaz veya eleştiremez. O yüzden bir psikolog ile görüşmekten çekinmeyiniz.
Psikolog, sizin vereceğiniz kararı değiştirmek için sizi ikna edemez, sadece sizin vereceğiniz kararın doğru veya yanlış olması hakkında sizi bilgilendirir ve yol göstermeye çalışır
Peki bir psikolog tam olarak ne yapar ve psikolog olmak isteyenler neler yapmalıdır.
Psikolog Nasıl Olunur?
Aslında her meslekte olduğu gibi bir lisans eğitimi almanız gerekmektedir. Psikoloji bölümüne sahip herhangi bir üniversitede lisans eğitimini tamamlayan kişiler psikolog unvanına sahip olabilir. Ayrıca psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi alarak uzman psikolog unvanına sahip olabilirler. Psikolog olmak ve psikoloji mesleği, kimi zaman yorucu kimi zamanda keyifli olarak düşünülen bir meslektir ve ülkemiz şartlarına göre psikolog maaşları kötü değildir. İnternetten bazı kurumların psikolog iş ilanları başlığı altında verdiği ilanlardan veya KPSS sınavına girerek bir psikolog atamaları katılıp bir devlet kurumunda işe başlayabilirsiniz.
İnsanla ilgilenmeyi veya insan beyninin düşünme sistemine karşı ilgisi olan her birey, psikolog mesleğini severek yapacaktır.
Psikolog ve Psikiyatrist Tavsiye Edilirken Nelere Dikkat Edilir?
Günümüzde çok fazla ilgi gören meslekler arasında olan psikologlar; terapi, danışmanlık hizmetlerine ek olarak adli, trafik vb. gibi alanda da psikolojik destek sağlamaktadır.
Toplumda psikolog ve psikiyatrist mesleği çok fazla birbirine karıştırılmaktadır. Ancak psikologlar psikolojik olarak danışmanlık sağlarken, psikiyatristler genel olarak ilaç tedavisi uygularlar. Psikolog ve Psikiyatristlerin tedavi ettikleri rahatsızlıklar ve sorunlar da görüldüğü gibi birbirlerinden farklıdır.
Psikologla Ne Zaman Görüşmeliyim?
Bir psikoloğa gitmek için illa kanıtlanmış ve onaylanmış bir psikolojik sorununuz olmak zorunda değil. Stresli zamanlarınızda ve günlük yaşantınızda ki mutluluğunuz, enerjiniz düştüğünde size pozitif düşünmek için yol gösterebilecek psikologlara danışabilirsiniz.
Ankara Psikolog Merkezi
Öncelikle, gideceğiniz psikolog çok önemli bir rol taşımaktadır. Başarılı bir psikologdan destek almak sizin için daha verimli olacaktır. Verimli bir destek almak için Erdem Psikiyatri Merkezi Kızılay / Ankara adresimizde konusunda uzman psikolog Döne Sarıkaya ve Çağlayan Tuna sizlere hizmet vermektedir.
Psikolog seanslarında, psikolog genellikle psikolojik sorunlar daha iyi anlamak için sizlere bir psikoloji testi veya farklı farklı psikolojik testler uygulayacaktır. Bu psikolojik testler sonucunda sizde ne sorun olduğunu anlamaya çalışır ve bu sorunu çözmeye çalışır. Psikolog seansları kişiden kişiye değişmektedir. Bazı insanların sorunları 2-3 psikoloji seansında bitebilirken bazılarında seans sayısı daha fazla olabiliyor.
Görüştüğünüz psikolog, sizin önemli sorunlarınız ile uygun bir şekilde yüzleştirme becerisini kazanmış olmalıdır. Eğer ki, sorunlarınızla sizi yüzleştirmek yerine size bir dost gibi davranıyorsa, terapi ve psikolojik destek aşamaları verimli ilerlemiyor demektir. Bir psikolog tavsiyesi almaya karar verdiyseniz, ilk aşama olarak Ankara'da bulunan Erdem Psikiyatri Kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
İlk Randevumu Psikologtan mı Yoksa Psikiyatristten mi Almalıyım?
Eğer daha önce hiç psikolojik veya psikiyatrik bir yardım almadıysanız, sorununuzun klinik teşhisi için bir psikiyatri uzmanına danışmanız daha yerinde olacaktır.
Halihazırda sürdürdüğünüz bir psikiyatrik tedavi varsa, psikoterapi ile tedavinin desteklenmesi veya ilerletilmesi, derinleştirilmesi daha sağlıklı sonuç vereceği için bir psikologla görüşmeniz daha uygun olacaktır.
Zaten iki uzmandan biriyle görüşmeleriniz sürerken, eğer ihtiyaç duyulursa, psikiyatristiniz bir psikoloğa, psikoloğunuz ise sizi bir psikiyatriste yönlendirerek tedavinin kalıcı sonuçlar vermesini sağlayacak adımları atacaktır.